Панагюрската луканка и филето "Елена" вече са защитени продукти в ЕС

32429
Панагюрската луканка и филето "Елена" вече са защитени продукти в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Два традиционни български специалитета от днес са със статут на защитени в рамките на Европейския съюз. Става дума за филето „Елена” и панагюрската луканка.

Европейската комисия съобщи, че тези два качествени фермерски продукта ще бъдат защитени с обозначение за произход, географски индикации, и като традиционни специалитети. Те са включени в регистъра на Европейския съюз, в който фигурират над 1200 защитени продукти от всички страни-членки, информира БНР.

Вредната храна може да увреди обонянието

Вредната храна е свързвана със затлъстяването. Едно ново проучване обаче показва, че тя може да увреди обонянието на хората, предаде БГ...

В началото на февруари 2013 г. МЗХ изпрати в Европейската комисия заявление за регистрация на луканка "Панагюрска" за вписване в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

Продукт с такова име ще може да се произвежда всеки преработвател, но само ако спазва рецепта, която ще бъде защитена пред ЕК. 

Заявлението за филе "Елена" беше изпратено още през лятото на 2012 г. В него беше записано: "Филе Елена“ e специфичен сурово-сушен деликатес от свинско филе. Произходът на наименованието идва от гр. Елена — град в Северна България, в полите на гористия Еленски Балкан. Наименованието е специфично само по себе си, защото е познато на територията на цялата страна и е придобило гражданственост без географският регион да влияе върху качеството и характеристиките на продукта".

 

Вилица засилва аромата на храната

Имате ли вкус, който дори най-скъпите ресторанти не могат да задоволят? Тогава сигурно е време да засилите обонянието си. Така ще се ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com