Откриват паметника на цар Самуил на 8 юни

35498
Откриват паметника на цар Самуил на 8 юни
Снимка: БГНЕС

Паметникът на цар Самуил ще бъде открит в парковото пространство пред базиликата "Света София" на 8 юни. Това съобщи пред журналисти д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София по култура и образование, предаде БНР.

Инициативата е на фондация "Българска памет" по повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил и неговата епоха и е подкрепена от изтъкнати български общественици, учени и институции.

Откриват паметника на цар Самуил през май

Цар Самуил ще има своя паметник в центъра на София през втората половина на май. Тогава официално ще бъде открит монументът на владетел...

След конкурс на фондацията през 2014 г. са внесени 21 проектни предложения, от които журито избира проекта на скулптора Александър Хайтов и проектантите Росен Гурков и Мария Гуркова. Дарението от над 100 хил. лв. за изработването на монумента е на председателя на фондацията Милен Врабевски.

Той изтъкна изключителния героизъм на цар Самуил, неговото себеотрицание да направи всичко възможно българската държава да я има и да пребъде във вековете. Цар Самуил е един изключително успешен владетел, защото успява повече от 30 години да спира най-голямата империя по онова време - Византия, мотивира избора за негов паметник Чобанов. По думите му големи историци на Западна Европа и САЩ пишат, че Самуил е изтощил фатално Византия, което обяснява някои от нейните неуспехи и проблеми впоследствие.

Той подчерта, че цар Самуил успява да направи поврат в мисленето на българите по онова време, да наложи тезата, че ние, независимо от трудностите, трябва да съхраним своята държавност, отбеляза Чобанов.

Милен Врабевски информира, че предстои да обяви конкурс за проекти за паметник на Цар Борис Първи по повод 1150-годишнината от приемането на християнството като официална религия в България. Във връзка с отбелязването на 1300 години от спасяването на Европа от Арабската инвазия, фондацията ще инициира изработването на монументи и на Тервел. Това е спасителят на Европа, най-споменаваният в западноевропейската литература български владетел, отбеляза Врабевски.

Изложба, посветена на цар Самуил, беше открита във Варна

Изложбата „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст – българският цар Самуил” беше открита в зала „Север&rdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com