Отказът на ВСС да образува дисциплинарка срещу Янева е незаконен, постанови ВАС

6029
Отказът на ВСС да образува дисциплинарка срещу Янева е незаконен, постанови ВАС
Снимка: бгнес

Категоричният отказ на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е незаконен.

Това става ясно от определение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) по жалба на правосъдния министър Христо Иванов срещу решението на съдебния съвет да не се занимават с действията на Янева по аферата с незаконни СРС-та, известна като "Червеи", предаде БГНЕС.

Върховните магистрати Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров отменят решението на ВСС за отказ да образува дисциплинарка срещу Янева и връща материалите на съвета за ново произнасяне съобразно закона и мотивите на съда. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване.

В мотивите си съдът посочва: "Въпросът дали твърденията в направеното предложение за налагане на дисциплинарно наказание съответстват на обективната действителност, както и дали могат да бъдат доказани с допустими доказателства и доказателствени средства, е въпрос по основателността на искането. Ако фактите и обстоятелствата, за които се твърди, че осъществяват състав на дисциплинарно нарушение не бъдат доказани, или ако не се установи виновно поведение на магистрата, или се установи наличието на други обстоятелства, изключващи дисциплинарната отговорност, Висшият съдебен съвет разполага с правомощието да не наложи дисциплинарно наказание".

Тримата висши магистрати Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров обясняват, че в рамките на производството следва да бъдат изяснени евентуално съществуващи в предложението противоречия или несъответствия и при преценка за тяхната значимост ВСС може да вземе решение да не наложи дисциплинарно наказание. Според съдиите от ВАС същото се отнася за преценката дали твърдените нарушения са свързани с произнасянето на съдията по същество, т. е. дали действията или бездействията му попадат в обхвата на функционалния му имунитет или са извършени извън неговата правораздавателна компетентност и в нарушение на служебните му задължения.

Припомняме, че през април министърът на правосъдието Христо Иванов обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) три решения на Висшия съдебен съвет (ВСС), с които на два пъти бе отказано образуването на дисциплинарно производство срещу съдия Владимира Янева за нейни действия като председател на Софийския градски съд (СГС), както и образуването на дисциплинарно производство срещу следователя в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) Петьо Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com