Отец Боян Саръев*: Папата действа популистки с бежанците

11821
Отец Боян Саръев*: Папата действа популистки с бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Все някой трябва да напише декларацията за бежанците – дали ще е митрополит Николай или някой друг, няма значение. Въпросът е, че тя е одобрена единодушно от Светия синод и е позицията на православното християнство в България. Това заяви в коментар за позицията на Църквата относно бежанците отец Боян Саръев.

Саръев изобщо не се съгласи с коментарите, че позицията е погрешна. Трябва да има отговорно отношение, а не само повик на сърцето, каза Саръев пред Нова телевизия. Едно е да кажеш да отвориш сърцето си, друго е да го направиш. Не знам папата колко бежанци е приел – едно семейство, което е популизъм, добави Саръев, визирайки и позицията на римокатолическия глава.

Синодът припомни на духовните лица да не участват в местните избори

Във връзка с предстоящите избори на своето заседанието на 25 септември 2015 г., Св. Синод на БПЦ – пълен състав - разгледа въпрос...

Църквата не може да нахрани всички гладни и жадни – това трябва да го направи държавата, която прибира милиарди левове данъци, подчерта Саръев. Православната църква съществува повече от 1100 години – тя идва от вековете и отива във вековете, каза отецът. И подчерта, че е възможно България като държава на православни българи да изчезне заради промяната на демографската картина с идването на бежанци и мигранти, изповядващи исляма.

Ислямът представлява опасност като религия не само за нас, а за целия свят – това е религия, която иска да се разпространи и да владее целия свят. Мюсюлмани от много години живеят в Европа и си остават капсулирани в анклави – подбудите им са религиозни, не социални, сигурен е отец Саръев. Мюсюлманите ползват само материалното благополучие, което предоставя Европа и нищо друго, подчерта отецът.

Допускам, че бежанската вълна е организирана с цел. Трудно е да се каже от кого. Това е кръстоносен поход, само че с обратен знак, каза още Саръев.

Не мисля, че Иво Инджев е еталон, добави отец Саръев, коментирайки думите на журналиста, че с позицията си за бежанците БПЦ тласка българите към католицизма. Отецът изтъкна, че Църквата е водила българския народ по пътя му към независима държава още от турското робство насам. Православната църква мисли държавнически – след като през XIX век католическата църква не успя да се наложи в България, едва ли сега ще може, заяви Саръев.

Митрополит Гавриил: Не сме казали да не се приемат повече бежанци

Не сме казали да не се приемат повече бежанци, а да не се приемат повече от това, което България може да понесе, без да бъде повредена,...

Църквата ще помага на бежанците, доколкото може, но може те да не искат помощ, защото са мюсюлмани, продължи отецът. И добави, че в мюсюлманските семейства редовно имало по 10-15 деца, но след забележка на водещите, че това едва ли е така, Саръев се съгласи, че нямало нужда да се броят децата, но е ясно, че са доста и са бъдеща основа на исляма.

* Отец Боян Саръев е роден в семейство на мюсюлмани, но приема православното християнство. Племенникът на отец Саръев - Николай, е един от загиналите при атаката срещу българската база в Кербала, а след случая отецът се закани да съди България, която жертва свои военни в защита на американските интереси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com