От 26 юни фирми започват спиране на работа за час заради цената на тока

10974
От 26 юни фирми започват спиране на работа за час заради цената на тока
Снимка: Getty Images/Guliver

Работодателските организации започват протест срещу планираното поскъпване на тока. Те ще спират производствата за един час от 26 юни. Решението беше обявено в обща позиция, разпространена от Българската стопанска камара.

Според плановете на енергийния регулатор цената на тока за повечето предприятия ще се увеличи с между 13 и 20 процента от 1 юли, предаде БНР.

По-скъпият ток щял да свие със 702 млн. лева дефицита на НЕК

Новият ценови модел, предложен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще доведе до намаление със 702 млн. лева на текущи...

Всички работодателски организации в България единодушно и категорично заявяват, че не желаят повече да плащат за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика, се казва в становището на Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците. Към тях се присъедини и Българската търговско-промишлена палата, която по-рано изрази резерви спрямо планираните протести.

В упорството и отказа от диалог от страна на държавата работодателите виждат непремерени действия, с които страната се тласка към мащабни макроикономически проблеми, включително и значителен спад в икономическата активност и рязко нарастване на безработицата, дори в краткосрочен план.

"Сами разбирате, че 15-20% ръст на цената на електроенергията там, където тя е сериозна съставка от себестойността, примерно 20-30%, това автоматично води до оскъпяване с 4, 5, 6 процента на крайната продукция. Лошото е, че най-засегнатите предприятия, те не могат да повишат цените, тъй като това обикновено са борсови цени и ще бъдат принудени да свият производства, в резултат на което ще има срив в експорта, освобождаване на работна ръка, а вече има и такива заявления, действително се правят планове за освобождаване на значителен брой работници", коментира заместник-председателят на Стопанската камара Камен Колев.

Работодателите настояват да се въведат европейските политики и практики на ценообразуването в енергетиката.

И Петкова потвърди - само 30 предприятия ще ползват по-евтин ток

30 предприятия в българската индустрия ще се възползват от новата Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от...

"Запълването на тази дупка в НЕК, в резултат на повишаване на цените за бизнеса чрез тази съставка "задължение към обществото" с повече от 100%, запълва една дупка от 280 милиона, да кажем. В същото време нашите разчети показват, че в резултат на това поскъпване на цената на тока за бизнеса, най-грубите калкулации показват една загуба за бюджета от минимум 650 милиона. В резултат на намаление на работната ръка, свиване на производства, неплащане на данъци, осигуровки, пък и невнасяне на такива. Грубата калкулация показва, че негативният ефект над два пъти ще надхвърли, да го наречем, този позитивен ефект от запълване на тази дупка в НЕК", каза още Колев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com