Освободиха директора на Агенцията по храните Пламен Моллов

18110
Освободиха директора на Агенцията по храните Пламен Моллов
Снимка: БГНЕС

От днес, по предложение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, министър-председателят Бойко Борисов освободи от длъжност изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), проф. д-р Пламен Моллов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Отново по предложение на министър Танева, на негово място премиерът назначи д-р Дамян Илиев.

Моллов беше освободен, след като един от най-големите производители на пилешко за дюнери обвини БАБХ в опит за изнудване и рекет. Относно обвиненията от агенцията отвърнаха, че в месото на компанията са открити червеи.

Основателят на фирма „Аладин фуудс” Аладин Харфан обяви вчера, че цехът му за месо е затварян няколко пъти от агенцията по храните и е подлаган на непрестанни проверки, защото е отказал да плаща месечна такса от 10 хиляди евро, поискана му от поставени лица на шефа на агенцията Пламен Моллов.

"Аладин Фуудс" се оплака от ново "нахлуване" на БАБХ

Скандалът между Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и известната с производството на дюнери "Аладин Фуудс" продължава ...

От фирмата обявиха, че са депозирали жалба в Главна дирекция на Националната полиция, отдел Корупция, където извършват разследване за превишаване правата на длъжностните лица от БАБХ под надзора на Главна прокуратура. Веригата се е обърнала още към полицията, към прокуратурата и към МЗХ, а наскоро е подала жалба и до парламентарната комисия по антикорупция.

От своя страна проф. Моллов нарече обвиненията „клевета” и заяви, че обектите на „Аладин фуудс” попадат в графата „рискови” заради констатирани множество нарушения, включително и открити червеи в месото. "Ако има доказателства за рекет, нека г-н Аладин Харфан ги покаже", призова шефът на БАБХ.

Днес инспектори на Агенцията по храните отново са влезли за проверка в предприятието. 

В същото време тезата на „Аладин фуудс” беше подкрепена и от националната асоциация на млекопреработвателите. Председателят на организацията потвърди пред bTV, че съществува т.нар. такса „спокойствие”, която е търсена и от неговите колеги. От Асоциацията на млекопреработвателите настояваха за оставка на проф. Моллов. Със същото искане днес представители на „Аладин фуудс” се срещнаха с земеделския министър Десислава Танева, която се беше заела със случая.

Със скандал верига за бързо хранене поиска оставката на шефа на БАБХ

Абсурдно е това, че БАБХ вчера (21 май) ни обвини, че нямаме устройство за топло вода в цеха за месо. Това заяви адвокатът на „Ал...

„Искам оставката на господин Пламен Моллов, искам да спре корупцията”, каза създателят на фирмата Аладин Харфан. „Министър Танева се ангажира с подкрепа в борбата ни срещу корупцията. Ангажира се да провери случая и да предприеме всички необходими действия”, коментира и Биляна Томова, мениджър в „Аладин фуудс”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com