ООН ни порица за отношението към ромите в Гърмен и Варна

4017
ООН ни порица за отношението към ромите в Гърмен и Варна
Снимка: БГНЕС

Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид ал Хусейн изрази днес опасения от нови експулсирания на роми в Гърмен и Варна, предаде Франс прес, цитирана от Mediapool.

"Там е предвидено да бъдат разрушени няколко къщи на роми, а изглежда не е предвидено никакво алтернативно настаняване", недоумява Хусейн в комюнике, цитирано от агенцията.

ООН разкритикува Франция заради принудителното изгонване на роми

Комисарят по човешки права на ООН разкритикува отново Франция заради „системната национална политика” за гонене на роми, ин...

Той отбелязва още, че принудителните експулсирания на роми са продължили през последните години в европейски страни като България, Франция, Албания, Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Великобритания.

Хусейн отчита като положително развитието на случая с принудителното евакуиране на ромския лагер в Гърмеч в Сърбия, което бе прекратено от местните власти. В същото време той критикува остро Франция за систематичното експулсиране на роми.

"Става все по-ясно, че (в тази страна) съществува системна национална политика на принудително експулсиране на ромите", заявява Хусейн.

Той призовава френските власти да "заменят тази дискриминационна и вредна политика с една наистина интеграционна политика". Комюникето на Хусейн е разпространено само две седмици след като френските власти евакуираха един от най-старите ромски лагери в страната – Самаритен, северно от Париж.

Ромите в Гърмен излизат на протест, въпреки кметска забрана

Кметицата на Гърмен Минка Капитанова не е разрешила мирно шествие от квартал „Кремиковци” до сградата на общината в Гърмен,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество