Около 200 бежанци влизат в България всяка седмица

9131
Около 200 бежанци влизат в България всяка седмица
Снимка: Getty Images/Guliver

Около 200 души идват у нас всяка седмица, докато през 2013-а цифрата е била двойно по-малка, съобщи говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Борис Чеширков, предаде БНР.

"България успя да подобри значително системата за убежища миналата година. Условията в центровете се подобриха и покриха минималните стандарти. Капацитетът на държавата да приеме хора се увеличи петкратно. Удвои се съставът на Държавната агенция за бежанци да изпълнява своите ангажименти. Сега нашите притеснения са свързани с устойчивостта на тези подобрения, както бяха постигнати, тъй като средствата, които са на разположение на Държавната агенция за бежанци, са крайно недостатъчни да се покрият ефективно нуждите на хората в центровете и да се изпълни по най-добрия начин процедурата за определяне на статута на тези хора", заяви той.

ООН: 60 млн. имигранти са напуснали домовете си през 2014 г.

Конфликтите и насилието, бушуващи в цял свят, увеличиха броя на хората, принудени да напуснат домовете си, до рекордните 60 милиона д...

По-рано бе дадена гласност и на друг проблем - че стотици бежанци атакуват наши камиони в опит да преминат границата. Над 200 български шофьори са глобени заради имигранти, качили се тайно в товарните автомобили.

Масово бежанци, които се опитват да преминат от Франция за Англия, се качват в преминаващи ТИР-ове и разчитат да се крият между товара до достигане на желаната дестинация.

За да не станат съучастници в трафик на имигранти, българските шофьори вече дори заключват камионите си.

От Националното сдружение на българските превозвачи разказват, че над 200 български шофьори са глобени заради нелегални имигранти.

"Ние няколко пъти искахме среща и с френския посланик, и с английския за някакво съдействие, тяхната полиция да се активизира, но ни казаха, че всичко било нормално. Затова се направихме на телевизионери, за да се види на какво са подложени нашите шофьори, защото след това на Дувър, следва проверка и като ги намерят тези апаши, глобите са за нашите шофьори, стига се до отнемане на превозни средства, глоби за нашите шофьори, и за нас като превозвачи", заяви Красимир Лалов.

Бъчварвоа: Солидарни сме с Италия за бежанците, утре може и ние да поискаме

България проявява солидарност с Италия и Гърция по предлаганата квотна система за разпределение на бежанци от двете средиземноморски ...

 

От сдружението казват, че са търсили съдействието и на Министерство на транспорта, и на външно министерство. Решение, по думите им, засега няма.

А проблемът не е само във Франция.

 

„Това се случва преди турска граница, там имаме едни опашки по 25 км и нещата се отпушват късно вечерта и вече емигрантите са натоварени пак по същата схема, и обикновено отзад леко се отваря брезента и вътре седят тези хора”, обясни Лалов.

Върховният комисар на ООН: ЕС може да приюти 1 милион имигранти

Европейският съюз (ЕС) трябва да предприеме по-сериозни мерки за справянето с бежанската криза като може да приюти до 1 млн. имигранти....

 

От Министерство на туризма заявиха, че знаят за проблема на превозвачите, но той не е в компетенцията им. От ведомството определиха случая като криминално деяние на територията на чужди държави. Във външното ни министерство казаха, че от началото на годината са получили само един сигнал.

 

А след два дни Никола и Любомир отново тръгват на път през Франция за Англия и се надяват този път да нямат проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com