Общините започват борба с комарите заради зика

2388
Общините започват борба с комарите заради зика
Снимка: Getty Images/Guliver

Заради по-ранното затопляне тази година и риска от новия зика вирус министерството на здравеопазването препоръча на общините да започнат борба с комарите и час по-скоро да обявят търгове за дезинсекция на териториите им. А това да става с помощта на биолозите от РЗИ и центъра по заразни и паразитни болести, каза зам. здравнит министър Ваньо Шарков.

В негово писмо пишело, че трябва да се повиши осведомеността на хората за новия вирус, а всеки съмнителен случай да се приема веднага от болничната или извънболнична помощ.

Зика може да се предава и чрез урина и слюнка

Вирусът зика има потенциала да се предава и чрез урина, и чрез слюнка, оповести здравното министерство на Бразилия, цитирано от Ройтерс...

За рискови се приемат хората, които наскоро са се върнали от Южна Америка, пише "Труд".

От януари 2014 г. досега случаи на зараза с вируса зика са регистрирани в 33 държави, посочва Световната здравна организация, цитирана от ТАСС. В близко бъдеще заразата ще продължи да се разпространява в страните, в които присъства приносителят - комарът от вида Едес египти.

Никарагуа съобщи за 31 заразени с вируса, а в американския щат Флорида заразените са вече 14, предаде Асошиейтед прес. След като в петък бразилските власти съобщиха, че вирусът зика е открит в проби от слюнка и урина, сега те предупреждават бременните жени да се въздържат да целуват някого, предаде АП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com