Обществен съвет за правосъдие с искания за проверка на ВСС и Софийска градска прокуратура

6147
Обществен съвет за правосъдие с искания за проверка на ВСС и Софийска градска прокуратура
Снимка: Правосъдие за всеки

Висшият съдебен съвет (ВСС) не изпълнява своята основна функция - да следи и поддържа качествена съдебна система. Това мнение изрази Бойко Никифоров от Обществения съвет за правосъдие по време на пресконференция. На нея инициативата представи предложенията си по съдебната реформа и елементарните, според тях, промени в Конституцията, които не гарантират реални реформи.

"Малко сме изненадани как върви съдебната реформа", каза Никифоров, според който никъде не се коментира, че ВСС не изпълнява функциите си. "Благодарение на дейността на Висшия съдебен съвет съдилищата са се превърнали в тържища на човешки съдби, прокурорите тотално отказват да образуват досъдебни производства и буквално се явяват защитници на престъпниците", каза Бойко Никифоров.

Лозан Панов се извини на Димитър Узунов

Ако по някакъв начин съм засегнал Димитър Узунов, като го призовах да предостави разпечатка, искрено се надявам, с разпечатката, която ...

По време на пресконференцията от Обществения съвет за правосъдие обясниха, че на 16 февруари се навършва една година от внесена, но още неразгледана от Народното събрание подписка с искане за конкретни мерки, касаещи работата на съдебната власт.

Според Съвета по правосъдие основни проблеми са назначенията в съдилищата, атестацията и повишенията сред магистратите, както невъзможността магистрат, който е извършил нарушения да бъде наказан.

Никифоров припомни, че в доклада на Европейската комисия по напредъка на България за съдебната реформа и борбата с корупцията е препоръчано да има независима проверка на дейността на ВСС и прокуратурата, заедно с това да бъдат посочени ясни критерии за длъжностните нарушения на магистратите, за които те да могат бъдат санкционирани.

Магистрат може да бъде освободен, ако е извършил тежко длъжностно нарушение, но никъде се се казва какво е тежко длъжностно нарушение, обясниха от Обществения съвет за правосъдие, според които няма абсолютно никакъв контрол на работата на магистратите от страна на Висшия съдебен съвет. "На 16 февруари миналата година внесохме подписка в Народното събрание, с която искаме няколко неща, сред които са тези три препоръки, за която настоява и Европейската комисия", каза Бойко Никифоров.

От Обществения съвет за правосъдие искат тълкуване на Закона за съдебната власт, което да бъде извършено от Народното събрание. Когато един нормативен акт е неясен или непълен, неговото тълкуване се дава от Народното събрание. Според нас е грешно нормативните актове да се тълкуват от Върховния касационен съд, обясниха инициаторите на подписката, която в момента се разглежда от две комисии в парламента.

ВСС съвсем затъна, пак не зае позиция за доклада на ЕК

И липсата на позиция е позиция - на този принцип Висшият съдебен съвет (ВСС) видя доклада на Европейската комисия относно борбата с кор...

"Искаме тълкуване Закон за съдебна власт – да е казано точно и ясно кои са тежките служебни нарушения, по които магистратите да бъдат освобождаване от длъжност", обясни Бойко Никифоров. Той посочи, че тълкуването влиза в сила от датата, на която е влязъл законовия акт, т.е. влиза в сила със задна дата. Така всички магистратите, които са извършили нарушения, ще бъдат освободени, заяви той.

Другите наши две искания, свързани с доклада на ЕК, са Народното събрание да състави парламентарна комисия, която да провери дейността на ВСС по отношение на подадени сигнали на граждани за приключили дела, посочиха от Обществения съвет за правосъдие. По думите на Бойко Никифоров това няма да има влияние върху съдебната власт, защото тези съдебни решения са вече влезли в сила. Целта, по думите му, е да бъде съставено обективно мнение за състоянието на съдебната власт и за да се знае какво се случва в съдилищата и прокуратурата. Другото искане на инициативата е да се състави комисия, която да извърши проверка в Софийска градска прокуратура по подадени и приключили сигнали за нарушения на магистрати. Според Бойко Никифоров така Народното събрание ще може да си състави обективен поглед за състоянието на съдебната власт и ще може да направи оценка за нужните реформи.

От Обществения съвет по правосъдие обясниха, че във ВСС постъпват много сигнали на граждани за нарушения на магистрати, които не биват разглеждани

"За мен реформа няма, играем си на голословни думи", каза юристът Яничка Методиева, според която няма никакво значение, че ВСС е разделен на две колегии. "ВСС се превърна в пощенска кутия и от която се получава отговор "Всичко е окей, нямаме проблем". Тя заяви, че във Висшия съдебен съвет не се работи по жалби, а те се захвърлят в кошчето на боклук.

Когато искаме проверка за магистрат, ВСС изпраща запитване към неговия ръководител, който казва, че всичко е окей и получаваме този отговор от ВСС, каза Методиева. Според нея трябва в Съвета да има специална комисия, която да проверява на място дейността на този магистратите. 

Кунева брани Цацаров - ЕК не била искала независима оценка на прокуратурата

Оценка за дейността на прокуратурата ще се иска, но Европейската комисия не е казала, че тази оценка трябва да е независима. Това заяви...

По думите й гражданите трябва да имат възможността да контролират дейността на магистратите, а сега дори не им се дава информацията за дейността им. "Да, има морални, страхотни съдии, качествени и прокурори и следователи", призна тя, но обърна внимание, че моралните не биват поощрявани.

"Докато магистратите се чувстват ненаказани, това обществено няма да получи правосъдието, което трябва да получи", каза още Яничка Методиева, добавяйки, че те трябва да носят отговорност за актовете, които са в нарушение или са неморални.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com