Обявиха "смъртта" на МВР

9455
Обявиха "смъртта" на МВР
Снимка: БГНЕС

В страната вече се разлепят некролози за "смъртта" на МВР.

На тях има следният текст:

"На 30.10. 2015 г. след дълго боледуване ни напусна МВР. Под текста е знакът на МВР. Под него има лаконичното: "От опечалените".

Некролозите се разпространяват на фона на масовото недоволство на полицията в столицата и цялата страна срещу политиката на орязване на доходите им, провеждана от министрите на вътрешните работи и финансите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Хиляди полицаи изпълниха днес улица „Раковски“ пред сградата на министерството ни финансите и блокираха движението по нея. След това част от тях се насочиха към кръстовището на Ректората. Те скандираха нецензурни думи по отношение на народните представители в момента, когато преминаваха покрай сградата на парламента. Служителите на реда блокираха движението по бул. „Цар Освободител“ и Орлов мост. Те пропускат единствено линейки.

Главният секретар на МВР Георги Костов, който дойде пред сградата на МФ, обяви, че утре в 8.30 часа министър-председателят Бойко Борисов е повикал в кабинета си вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов.

Междувременно от полицейския синдикат СФСМВР изпратиха декларация, в която се казва, че сме свидетели на безпрецедентна атака срещу държавността в България. Тя се прави с „безумно и задкулисно предложение за „реформи“ в сектор „Сигурност“. Решение, взето от страна на управляващите, които отвращават и прогонват професионалистите в системата. Хора, отдали живота си за България. Сега е моментът да покажем на политиците, че не те определят държавността, а народа! Това е смисълът на демокрацията, а ние като служители в МВР сме част от този народ“, заявяват от синдиката.

Протестите не се ограничиха само със столицата. Служителите на реда са затворили проходите Шипка, Маказа, Хаинбоаз, както и АМ Тракия. Има данни за протести и сред граничните полицаи, които охраняват границата ни с Турция.

Протести имаше и в редица градове на страната.

Няма армия и полиция няма да има. Това казаха протестиращите служители на МВР в Бургас, които се събраха днес на протест пред сградата на ОД на министерството в града, предаде „Фокус”. Те заявиха, че ако готвените промени в закона за МВР се случат, то те ще напуснат. Единият от служителите каза, че работи в системата от 23 години и добави, „че се спекулират с тези 20 заплати, а когато звъннат, идваме. Махнаха ни компенсациите. Имаме семейства и деца. Как се гледат с 500 лева? Целят дестабилизация на държавата. Националната сигурност сега е на кантар”.

Полицията протестира във Велико Търново, готвят се протести в Стара Загора и Благоевград

Полицаите във Велико Търново се събраха на спонтанен протест пред районното управление в 17.30 часа, предаде БГНЕС. Служителите на ре...

Протестиращите допълниха, че от 2011 година не са получавали униформени облекла и необходимото оборудване. „Всичко се купува от нас. Шофираме с летни гуми и през зимата, и през лятото. Да видят колите на автопарка. Ние мрем с тези коли. На колегата, който се обърна с автомобила миналата година, още не са му дали един лев. А веднага на другия ден дойдоха в болницата. Питам министър Румяна Бъчварова дали са махнали привилегията за безплатно погребение, когато ни убият. Искаме уважение от обществото. Ако приемат тези закони, няма да има полиция”. Недоволните служители на МВР се надяват да не им се намалят заплатите. „Надяваме се и малкото заплати, които вземаме, да не ги орежат, защото ако си направим сметка - с режийни, разходи на ден по 20 лева - 30 дни по 20 лева - са 600 лева само за храна. Цените на стоките за храна в магазините не са паднали, а нашите заплати ще паднат реално с 300-400 лв. и с 600 лева как ще си плащаме тока, разходи по автомобилите и т.н.?”, казаха служителите.

Около 1000 полицаи излязоха на спонтанен протест и в Пловдив тази вечер. За няколко минути в пиков час бе блокиран възловият бул. “6 септември” и кръстовището му с бул. „Цар Борис III Обединител”. Протестиращите бяха посрещнати с аплодисменти. Трафикът се парализира за около половин часа. В протеста участват полицаи от всички служби на МВР в града, като сред тях има и началници на дирекции и отдели. Протестиращите негодуват срещу готвените промени, касаещи заплащането и обезщетенията им и се заканват да протестират всеки ден от 12.00 до 13.00 часа пред дирекцията, ако промените бъдат приети. В протеста участва и директорът на ОДМВР-Пловдив Христо Разсолков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com