НС реши: България дава 11,5 млн. лв. по споразумението за бежанците в Турция

1965
НС реши: България дава 11,5 млн. лв. по споразумението за бежанците в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

България дава 5 876 945 млн. евро (11 494 130 лв.) на Турция за бежанците. Това реши Народното събрание (НС), приемайки на първо и второ четене Законопроекта за ратифициране на Общото споразумение по Механизма за Турция в полза на бежанците.

Общият размер по помощта на механизма е 3 млрд. евро, от които 1 млрд. евро ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС, а останалите 2 млрд. евро следва да бъдат осигурени от допълнителни вноски на държавите членки. Вноската, която България трябва да направи е 5 876 945 млн. евро.

Чуков: Турция използва бежанците за ускоряване на своята евроинтеграция

Турция използва бежанците за ускоряване на своята евроинтеграция. Това мнение изрази арабистът проф. Владимир Чуков по време на на...

Със споразумението между ЕС и Турция трябва да се възпира създаването на нови миграционни маршрути, обясни вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която дойде в парламента за гласуването. Тя посочи, че в него става дума за бежанците и не се засягат отношенията, които ЕС или България имат с Турция, нито визовата либерализация или отворените глави по преговорите за членство на Турция в ЕС.

Вицепремиерът коментира, че в ратификацията са разписани мотиви, график, причините и начина, по който ще се разходват и тежестта на България. По нейните думи е описан и контролът. По думите й 6-те млн. евро за Турция са разписани по график в рамките на 4 години, като най-много от тях ще бъдат изплатени през 2017 г.

Същевременно Европейската комисия ще създаде комитет, който ще следи как се разходват средствата.

България е спомената в точка шест на споразумението, където се казва, че Турция ще вземе всички необходими мерки за предотвратяване на нови морски и сухопътни маршрути за незаконна миграция от Турция към ЕС, увери Меглена Кунева.

Не на последно място тя посочи, че работи за това България да стане част от Шенген. Министър-председателят каза, че при негови политически разговори се надява до края на годината това да стане, отбеляза още Меглена Кунева.

Експерти: Турция запазва добра икономическа стабилност

Икономиката на Турция ще отчете растеж от 3,6% през 2016 г. като запазва сравнително добра икономическа стабилност. Това предвиждат от ...

Трябва да сме наясно каква е позицията на България и дали искаме да допринесем за разрешаването на бежанския проблем или правейки се на принципни да наливаме масло в огъня, каза по време на дебатите съпредседателят на ДПС Четин Казак.

Според Казак е редно максимално да се ограничат щетите за ЕС и да се помогне на Турция, в която в момента пребивават над 3,5 млн. бежанци, да преодолее трудностите, свързани с предоставянето на убежище, подслон и храна. „България е толкова малка, че да дава кардинални оценки за глобалните геополитически конфликти и да раздава правосъдие и от тази гледна точка да води самостоятелна политика”, посочи Казак. Според него, ако проблемът на границата не бъде решен по един или друг начин заплашва да навлече в страната ни неподозирано много по-сериозни проблеми. Казак допълни, че ДПС са убедени, че това споразумение защитава българския национален интерес, както и страната ни да бъде максимално защитена от евентуално надвиснала бежанска вълна.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, директно заяви от парламентарната трибуна, че е доказано, че турския президент Реджеп Ердоган търгува с петрола на терористичната организация "Ислямска държава", с чиито пари, по думите му, се правят атентатите в Брюксел и Париж. Според него страната ни става съучастник на европейските лидери, които за пореден път са се провалили. Според Каракачанов трябва да погледнем истината за Турция. "В Турция се въоръжаваха „добрите терористи”, тя подкрепяше кланетата на християните в Ирак и Сирия, както и разрушаването на Палмира. Не чух нито един европейски лидер, който да защити християните”, обясни той.

Народният представител от БСП лява България Кристиан Вигенин в изказване коментира, че депутатите не са били информирани за българската позиция на Съвета на Европа и не са чули мотивите за решение от министър-председателя Бойко Борисов, предаде "Фокус".

В споразумението между ЕС и Турция за бежанците не е упомената България като външна граница на съюза, което значи, че връщането на бежанци не се отнася за страната ни, каза от своя страна депутатът от АБВ Георги Кючуков. Според него с това споразумение ЕС е развързала ръцете на Турция и е дала разрешение да върши всичко, което се върши в страната и не само в нея.

Германия с остра реакция за свободата на медиите в Турция след привикания посланик в Анкара

"Свободата на медиите е от голямо значение и Германия няма да прави отстъпки по този въпрос в отношенията си с Турция". Това заяви на...

Припомняме, че на 18 март Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение за релокация на бежанци от европейски страни в Турция, както и създаването на бежански центрове в страната. В споразумението е заложено още, че на Турция ще се отпускат допълнително 3 млрд. евро отделно от вече договорените 3 млрд. евро през 2015 година. Така парите за Турция, с които тя трябва да спре миграционните процеси и да задържа бежанците на своя територия стават 6 млрд. евро. Там е заложено още и преговори по визовата либерализация за Турция. Предвидените мерки, които Анкара трябва да осъществи спрямо бежанците касаят преминаването им през съседните ѝ страни. Със сключването на това споразумение и влизането му в сила на 20 март официално бе закрит Балканския път на бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com