Ново генетично изследване: Българите са европейци, нямат тюркско-монголски произход

439810
Ново генетично изследване: Българите са европейци, нямат тюркско-монголски произход
Снимка: БГНЕС

Ние сме народ с европейска генетична структура. Това показва изследване на генетичната характеристика на населението на България, проведено от екипа на проф. Драга Тончева – ръководител на катедрата по медицинска генетика, в което освен нейни ученици са участвали и учени от два италиански университета.

Ученият акад. Ангел Гълъбов бе категоричен, че съвременните анализи на проби от 900 българи, разпределени равномерно по цялата територия на страната, отхвърлят позицията, че древните българи имат тюркско-монголски произход, предаде БНР.

Махат тюркския произход на българите от официалните сайтове

Председателят на Парламента Михаил Михов обеща да премахне недопустими за българската история манипулации за произхода на предците ни...

Материалите за изследване на съвременните българи бяха предоставени от ВМА и началникът по онова време – ген. проф. Тонев. Методите, с които е проведено изследването, са най-модерните, които се използват изобщо в областта на биомедицината – изследване на т.нар "митохондриална ДНК " и у-хромозомата.

Изследването е обхванало само етнически българи и българо-мохамедани.

"Съдържанието на гени на тюркоезичнитe - т.нар. "алтайо-монголите" е под 1,5% и българите са абсолютно европейска популация. Това изследване – с 900 души – отстъпва по брой на изследваните само на италианци, шотландци и испанци. Тези данни показаха, че съвременните българи са сродни с някои славянски популации – например с хърватите, близки са до населението на Северна Гърция, на някои райони на Италия – Северна и Средна Италия. Това е по отношение на митохондриалната ДНК. По отношение на у-хромозомата има близост и със сърби, румънци, северни гърци, хървати.

Отхвърля се абсолютно близост с турците – доста голяма разлика. Има отстояния от населението на Средна и Западна Европа – латиноговорещите и немскоезичните, скандинавците и т.н., и известни различия от популацията на Европейска Русия, Чехия, Словакия, което също е важна находка", заяви акад. Гълъбов.

Българската ДНК е на 7800 години

Носим ДНК на 7800 години. Това показва последното проучване на Националната генетична лаборатория. Българинът бил смесица от местно нас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com