Новите трамваи на София вече са в движение

24563
Новите трамваи на София вече са в движение
Снимка: БГНЕС

От днес по софийските трамвайни маршрути се движат съвсем нови трамвайни мотриси, предаде БГНЕС.

Двайсетте броя нископодови трамваи позволяват достъпа на инвалиди до тях, а модерната климатична инсталация ще позволи добро охлаждане през лятото и затопляне през зимата. Общата стойност на проекта възлиза на 33,784 млн. евро. Първите две мотриси вече са пуснати в движение, а до края на май предстои и доставката на следващите.

"Екологичните измерения на новите трамваи се изразяват в това, че само 20 боря нови мотриси спестяват близо 5000 тона въглероден окис", каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и допълни, че това е един от хубавите моменти, който е дело на труда на много хора, а новите трамваи ще променят не само качеството на градския транспорт, но и на живот на софиянците.

"Историята на София е свързана с историята на трамвая. Затова и той е символ на София", заяви от своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тестването на новата мотриса съвпадна и със 113-ата година от пускането първия трамвай в София. Фандъкова подчерта, че благодарение на европейската солидарност и оперативните програми, модернизацията на градския транспорт продължава, а след новите тролейбуси, трамваи и метро, се очаква и финализирането на доставката на нови автобуси.

Йорданка Фандъкова припомни още, че проектът за закупуване на нископодови трамваи, който е финансиран от Кохезионния фонд и ОП "Околна среда", е дело на няколко правителства и на добрата работа на Столичната община и МОСВ.

Първият трамвай в София в пуснат в движение, през 1901 г. , или преди 113 години. Той е потеглял от пл. "Възраждане" и е стигал до пл. "Славейков".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com