Новият Варненски митрополит ще бъде избран измежду епископ Йоан и епископ Серафим

47078
Новият Варненски митрополит ще бъде избран измежду епископ Йоан и епископ Серафим
Снимка: Getty Images/Guliver

Знеполският епископ Йоан води в избора за Варненски и Великопреславски митрополит с 22 гласа. Между него и Мелнишкия епископ Серафим ще бъде избран новият митрополит на Варна. Серафим е получил 19 гласа.

Епископ Борис, за когото се твърдеше, че е опитвал да купува гласове при първия избори и за когото вчера в Youtube се появи порно клипче, получи само два гласа.

Скандалите около избора за Варненски митрополит придобиха сексуален оттенък

Изборът на нов Варненски и Великопреславски митрополит на мястото на починалия през лятото дядо Кирил се превръща в истинска сага, гарн...

Епархийските избиратели са същите и списъкът с кандидати е същият. Избирателите не могат да бъдат сменени, тъй като те са на тази длъжност чрез избор. В него са и неуспелите фаворити от касирания от Светия синод  първи вот - Борис и Игнатий. Гласуването започна в 11:30 часа. Още в 11:00 вратите на залата, в която се провежда гласуването, бяха заключени. Изборът е таен.

При гласуването всеки избирател загражда две имена от списъка с 13 възможности. Ако един или двама от кандидатите съберат повече от 16 гласа на първия тур, ще има вече избрани кандидати. Тези двама кандидати ще бъдат предложени на Светия синод, който на 22 декември трябва да избере единият от двамата кандидати.

Преди началото на избора наместникът на починалия Варненски митрополит Кирил епископ Амвросий каза, че се надява този път всичко да премине спокойно. Предишният избор беше касиран заради подозрения, че е имало купуване на гласове в полза на епископ Борис.

Кои са кандидатите

Знеполският епископ Йоан (Иво Михов Иванов) е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва средното си образование в родния си град. От 1991 до 1993 г. учи в паралелния двугодишен курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”. След това завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По-късно специализира в Московската духовна академия „Св. Сергий Радонежки” и защитава кандидатска дисертация в на тема „Учение о покаянии по творениям св. Тихона Задонского”. Получената от него научна степен "кандидат на богословието" се равнява у нас на "доктор на богословието".

След касирането: Борис и Игнатий остават претенденти за поста Варненски митрополит

Късно снощи Светият синод касира избора на двамата претенденти за Варненски митрополит. Така след серия от скандални твърдения и недово...

На 1 юли 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил" с духовен старец игумена на манастира архимандрит Назарий, който почина през 2011 г. Там е постриган за монах на 6 ноември 1998 г. от Макариополски епископ Гавриил (тогава викарий на Софийския митрополит, а днес Ловчански митрополит), а под мантия го води духовният му старец архим. Назарий.

На 24.4.1999 г. е възведен в йеродяконски чин от Макариополски еп. Гавриил в манастира „Св. Петка” в с. Клисура, община Банкя, София, а на 26.4.1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Св. Неделя” отново от еп. Гавриил.
От 1 април 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия.

На 28 април 2002 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим го въздига в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици”.

На 18 март 2007 г. по решение на Светия Синод е хиротонисан за епископ с титлата Знеполски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и поема поста викарий на Софийския митрополит. От тогава е пръв помощник на патриарх Максим, а сега и на патриарх Неофит, в качеството им на Софийски митрополит в управлението на епархията.

Мелнишкият епископ Серафим е роден на 04.07.1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас със светското име Динко Желязков Динков. Средното си образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет – София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Оттегля ли се епископ Игнатий от битката за владика на Варна?

Ще се оттегли ли от надпреварата за мястото на Варненски митрополит един от основните кандидати  - Проватският епископ Игнатий? С...

През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От 01.1999 г. до 09.1999 г. отбива военната си служба. На 18.11.2000 г. е постриган за монах в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах - на 20.12.2000 г.

Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 01.07.2006 г. От 09.2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.

На 18.12.2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com