Новият Наказателен кодекс в частта с фотографирането ще доведе до тирания

24109
Новият Наказателен кодекс в частта с фотографирането ще доведе до тирания
Снимка: БГНЕС

Да, действително член 146 от новия Наказателен кодекс може да ви вкара за една година в затвора, ако заснемете например председателя на Народното събрание да получава подкуп. Това заяви адвокат Александър Кашъмов.

Колегата му Свилен Овчаров допълни, че в момента съдиите са доста по-свободни по отношение на снимки на публични места. Овчаров обаче заяви, че доста по-важен е фактът, че се променя словосъчетанието публична проява на публична изява. Да не говорим и че е абсурдно да се иска разрешение за снимане – по този начин се изменя поведението на снимания обект.

ВМРО против отмяната на доживотния затвор без право на замяна

ВМРО не приема готвената промяна в Наказателния кодекс, с която да бъде отменено най-строгото наказание - доживотен затвор без право на...

Този нов член в новия проект на Наказателния кодекс е автоцензура. Този текст е насочен срещу хората, които протестират срещу кабинета на Пламен Орешарски. Защото много от тях снимаха какво се случва и извън официалните канали се появяваше по-различна картина, коментира Овчаров.

Цели десет години се готвят текстовете за Нов наказателен кодекс. Но текстът на член 146 е нов, той е измислен от това правителство, заяви Овчаров. Тази норма противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, подчерта Александър Кашъмов. Ако има затвор за каквато и да е форма на изразяване, каквато е фотографирането, това води до тирания, добави той. Случаите, в които не може да се снима, се определят от Европейския съд – има такива случаи, но дори и там да се вземе решение за снимка, то касае публикуването ѝ – дали може или не може да се публикува, а не фотографът да отива в затвора.

Беше припомнен случаят, в който BBC засне покойния Иван Славков как договаря вземане на подкуп. Ако член 146 беше в сила, този човек можеше да е осъден, каза Кашъмов. Тогава обаче действаше и все още действа член 399а, който се оказа недостатъчен журналистът „да пострада”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com