Нови доказателства за незаконно подслушване, подслушванията обаче намаляват

7899
Нови доказателства за незаконно подслушване, подслушванията обаче намаляват

От Върховна касационна прокуратура представиха нови доказателства за незаконно подслушване, извършвано от МВР. Данните излезли от иззетите тефтерчета на служителите в службата за подслушвания СДОТО, информира bTV.

Във всеки един бележник поне половината от записаните телефонни номера са без заповед за проследяване, т.е. подслушвани са незаконно.

МВР предвижда защита с "водна марка" на СРС-файловете

МВР предвижда въвеждане на защитно-техническо маркиране („водна марка”) на аудио-видео файловете, получени в резултат на пр...

От прокуратурата уточниха, че номерата са само на джиесеми, а собствениците им са на различна възраст и с различни позиции в обществото. Към нито един номер обаче няма добавено име.

През последните шест месеца подслушванията са намалели три пъти в сравнение с декември миналата година, отчетоха от МВР. По думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев към този период само ГДБОП са подслушвали повече, отколкото сега всички служби, взети заедно, предаде БНТ.

МВР закрива СОД

Стана ясно и че МВР закрива дирекция „Сигнално-охранителна дейност”. Според вътрешния министър Цветлин Йовчев причината е, че има конфликт на интереси. Той твърди, че не може държавна служба да извършва частни услуги.

Зам.-министър Маринов: Дейността на СОД ще бъде прекратена, тъй като е търговска

Дейността на сектор „Сигнално-охранителна дейност” (СОД) ще бъде прекратена, тъй като е търговска и създава сериозен конфли...

По думите на Йовчев за половин година СОД има разход от 13 млн. лева и загуба от половин милион лева. По данни на самата служба обаче приходите, които тя докарва на МВР годишно, са 25 млн. лева.

"В момента тези хора няма да бъдат освободени от МВР, те ще бъдат пренасочени, защото към момента има 1200 души полицаи, които охраняват имоти и обекти на МВР. Това е един голям ресурс. Ние ще използваме техническите средства и възможности на СОД, да бъдат включени именно там. Да бъдат поети под охрана обекти на МВР, като по този начин освободим хора, които ще бъдат включени пряко в дейности по противодействие на престъпността и охрана на обществения ред. Т.е. тези 13 милиона, които харчим, ще ги използваме именно за хората, за борба с престъпността и гарантиране на обществения ред", подчерта Йовчев.

От МВР оповестиха още и нови мерки за защита на аудио и видео файловете, които биват направени при използване на СРС. Новата мярка е нарича „водна марка” и с нейна помощ ще е ясно къде, от кого и кога е правен даден запис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com