Нямаме комплексна система за реакция при бедствия, казва бивш министър на екологията

19370
Нямаме комплексна система за реакция при бедствия, казва бивш министър на екологията
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се каже дали климатът става екстремен. Никой не може да каже, че например след 50 години температурите ще се качат с 1 градус. Прогнозите в тази сфера са вероятности – около 80% вероятност, заяви Юлиан Попов, бивш министър на околната среда и водите в правителството на Марин Райков.

Когато вкараш твърде много енергия в една екосистема, каквато е Земята, може да се очакват екстремни реакции на времето. За съжаление България се намира в един географски пояс, в който може да се очакват наводнения, суши, природни бедствия заради глобалното затопляне, заяви синоптичката на Нова телевизия Деси Банова в сутрешния блок на медията.

Проливен дъжд, гръмотевици и градушки в 7 области на страната

Жълт код в 7 области на Северна България обявиха от НИМХ за 10 юли. Предупредителният код ще е в сила в областите Видин, Монтана, Врац...

Според Попов Югоизточна Европа ще бъде доста засегната от суши в бъдеще. Банова посочи, че действително климатът у нас все повече заприличва на този в Южна Гърция – няма сняг, или той идва чак в края на януари. Само през 2012 година имаше по-тежка, снежна зима, припомни Банова.

Попов, който живее в Лондон, разказа, че там има система за ранно предупреждение при климатични бедствия. Тя е била въведена след голямо наводнение и преливане на река Темза.

По въпроса с ранното предупреждение се изказа и шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност” Васил Василев. Той каза, че системата за ранно предупреждение в София е изградена с цел предупреждение, естествено, но само ако има сигурна ранна информация. В случая с градушката в София нямахме време, каза Василев. Той се съгласи, че ако целият град е застрашен, то може би е добре да се пуснат сирените или мобилните оператори да пращат SMS-и. Но системата за ранно предупреждение в София не е свързана с мобилните оператори, уточни Василев.

Системата за ранно предупреждение в София струва 40 млн. лева. Досега в реални условия обаче в столицата тя не е използвана и това е хубаво, каза Василев. Не си представям какво можеше да се направи при градушката – 900 хил. автомобила да се приберат. Можеше да има обратен ефект – хората да излязат да покриват имуществото си и да има повече пострадали, заяви Василев.

Шефът на пожарната в София смята, че е нямало как да се действа по-ефективно при градушката

Близо 30 екипа на пожарната участваха във възстановителните дейности в София след силната градушка. Това заяви пред Радио "Фокус" стар...

По думите на Юлиан Попов в България няма комплексна система за реакция при бедствия. Има институционални стратегии – една е на МВР, една е на общината например, каза той. Може би правителството трябва да помисли и да почерпи опит от страни като Япония и САЩ, където има комплексни системи и те действат, заявиха в един глас Попов и Банова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com