Нямало да закриват трамвай 6, само ще го реорганизират

3331
Нямало да закриват трамвай 6, само ще го реорганизират
Снимка: БГНЕС

Трамвай номер 6 няма да се спира, а ще има временна промяна на 3 от спирките. Това каза Елен Герджиков, председател на СОС, на брифинг във връзка с промени на движението, свързани със строителството на метрото.

Герджиков заяви, че днес са направили среща с районните кметове на "Лозенец" и "Триадица", във връзка с организацията на движението и ремонтите, свързани с метрото и транспортното обслужване на район "Лозенец" в частта до бул. "Арсеналски".

"В последните дни очевидно имаше някакво неразбиране за това какво предстои в тази връзка", посочи той.

Председателят на СОС бе категоричен, че трамвай номер 6 не се спира, а става въпрос за временно изместване на трасето на трамвая и е свързано с новата организация на движение, която се налага да бъде направена на Петте кьошета и на тунела на НДК, свързана със строежа на новите метро станции и пълното затваряне на бул. "Патриарх Евтимий", което е абсолютно необходимо за изграждането на метро станция там.

"Във тази връзка с това временно преместване на трасето на трамвай номер 6, което от Петте кьошета ще върви по линията на трамвай номер 1 и 7 и ще отива до пазара "Иван Вазов" се обсъждат 3 варианта за временен транспорт, който да замести трамвая в тези 3 спирки, които временно ще бъдат спрени", обясни той, цитиран от Фокус.

"Самият факт, че се появи такова твърдение и се завъртя в общественото пространство - че се спира трамвай, че се унищожава трамвайна линия и ние дадохме възможност да набере сила подобно твърдения, не говори добре за нас и за нашите комуникационни способности", каза още Герджиков.

"Това очевидно е една липса на достатъчно информация, което е проблем при нас в общината и за СОС. В резултат на тази среща с районните кметове и представителите на етажната собственост в района и в резултат се оказа, че нещата не са точни такива, каквито се представят през последните дни", посочи той. "За нас е важно информацията да бъде добре представена и да достигне до гражданите на нашия град", категоричен беше председателят на СОС.

Зам.-председателят на СОС добави, че на днешната среща с представители на живеещите в квартала, хората проявяват разбиране, че във връзка с тази временна организация на движение, свързана с метрото, е разбираемо, че трамваят няма да може да се придвижва през последните 3 спирки, а ще бъде пренасочен до пазара Иван Вазов. "Те имат притеснение при трайното решаване на въпроса тази линия да не бъде премахната", уточни той. "Ще обсъдим различните алтернативи и трябва да е ясно, че говорим само за временно решение за изместване на последните 3 спирки - от Петте кюшета до пазара Иван Вазов"", каза още Стойнев.

Разработва се проект за реконструкцията на Петте кьошета и на бул. "Ген. Михаил Д. Скобелев" до бул. "Витоша" с цел трайно решаване на въпроса с трасето на трамвай номер 1 и 7, допълни Герджиков.

Герджиков поясни, че в момента тези два трамвая минават по една временна линия. "Това временно трасе трябва да се превърне в постоянно и проектът за това се разработва в момента", посочи той. По думите му, се прави се всичко възможно да бъде запазено сегашното трасе на трамвай номер 6.

"Дали това ще е факт, ще стане ясно след месец, месец и половина, когато проектът ще е готов и ще бъде представен публично, но дори и да не бъде запазено сегашното трасе на трамвай номер 6, ще бъдат разработени алтернативни варианти за транспортно обслужване на район "Лозенец" с допълнителни транспортни линии било то трамвай, тролей или електрически автобус", заяви Герджиков. "Година и половина е достатъчно много време, за да сме сигурни, че проектът ще бъде не само готов, но и достатъчно добре огледан, така че да се избере възможно най-добрият вариант", уточни той.

Временната организация на трамвай номер 6 ще продължи около година и половина - максимум 2 години. Това каза Любомир Христов, зам.-кмет на Столична община.

"Лозенец" излиза на протест в защита на трамвай №6

Жители на квартал "Лозенец" излизат на протест срещу закриването на трамвай №6 в София. Мероприятието е насрочено за 14 часа в събота п...

"Във връзка с предстоящото цялостно затваряне на бул. "Патриарх Евтимий" предстои да бъде създадена времена организация на движение за двупосочно движение по бул. "Васил Левски" в участъка между бул. "Патриарх Евтимий" и тунела на НДК, включително двупосочно движение в тунела на НДК, във връзка с което се налага и промяна на маршрута на трамвай номер 6 от Петте кюшета до обръщалото на ул. "Краище" при пазара "Иван Вазов" по трасето на трамваи 1 и 7 по бул. "Витоша", уточни Христов.

"Част от останалия трафик е предвидено да бъде осигурен през тунела на трамвай номер 6, който е с връзка на кръстовището "Фритьоф Нансен", бул. "България", бул. "Евлоги Георгиев". Това се налага освен да бъде осигурен автомобилният трафик, за да бъде запазено и движението на тролейбусни линии номер 2 и 9, без да се нарушава цялостното обслужване в рамките на целия град, което се извършва с тези линии", поясни зам.-кметът.

"Напоследък тръгна една изкривена информация от различни групи граждани, свързана с цялостно спиране на обслужването по трамвай номер 6, включително в "Надежда" и "Обеля". Това не е истина и разпространяването на подобна информация води до заблуда на хората, които използват цялото трасе на трамвай номер 6", категоричен беше той. "Това, което предстои да се случи във връзка със строителството на метрото е промяна на маршрута в обхвата на 3 спирки. За да бъде осигурена зоната по протежението на бул. "Арсеналски" с обществен транспорт ЦГМ са разработили 3 алтернативни маршрута, най-добрият от които е осигуряването на допълнителен автобусен маршрут, който да се движи противоположно по кръгов маршрут от басейна "Спартак" през кръстовището на хотел "Хемус", кръстовището с бул. "Евлоги Георгиев", връзка при административната сграда на НДК, бул. "Витоша" до Южния парк и оттам до басейна "Спартак" и съответно по обратния срещуположен маршрут", каза още Христов. По думите му, това е предвидено като допълнителен заместващ транспорт за времето на изграждането на метростанциите и възстановяването на движението по бул. "Патриарх Евтимий", което се очаква да се случи след около година и половина.

"В следващия етап ще бъде представено кога ще бъде затворено изцяло движението по бул. "Патриарх Евтимий", когато строителите на метрото са готови със следващия етап за временна организация", посочи той и добави, че това ще е вероятно през пролетта.

Христов поясни, че временната организация на трамвай номер 6 е свързана с изграждането на конструкциите на метростанциите и възстановяването на движението по бул. "Патриарх Евтимий". "Очакването е тя да продължи година и половина - максимум 2 години, по подобие на това, което бе направено на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна" - изгражда се грубата конструкция на метростанцията, възстановява се движението по повърхността и продължава работа по самия тунел и по самата метростанция под земята, без това да пречи на останалата част от движението", каза зам.-кметът. "Такава е организацията на работа не само в тези участъци, но и при всички останали метростанции, които в момента са част от проекта за третата линия на метрото. Това е принципът - извършват се изкопните работи, изгражда се конструкцията, възстановява се отгоре движението в първия възможен момент и продължава работа под земята", посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com