Незаконно внесени гръцки кози са причината за епидемията от бруцелоза

8654
Незаконно внесени гръцки кози са причината за епидемията от бруцелоза
Снимка: БГНЕС

Незаконно внесени кози от съседна Гърция е най-вероятната причина за масовото заразяване на хора и животни с бруцелоза в община Рила. Това твърдят в доклада си експерти от Българската агенция по безопасност на храните, които са направили разследване по случая.

Двамата ветеринарни лекари от контролната агенция са проследили движението на животните от всички стада, в които е констатирано заболяването. Разпитвани са животновъди, както и техни работници, съобщава БНР.

Още един ветеринарен лекар се е разболял от бруцелоза

Втори ветеринарен лекар от екипите, които изследват животни от стопанствата в Рила, се е разболял от бруцелоза, информира БНР. В начал...

От доклада става ясно, че още през 2013 г. частно практикуващ ветеринарен лекар от с. Смочево е изпратил 93 кръвни проби на животни заради съмнения за бруцелоза. Резултатите от изследването на 18 от тях са били положителни. След втория тест, направен в лабораторията в Благоевград, пробите са били отрицателни. Случаят обаче не е вписан в системата "Вет-Ис". Липсва и обичайната практика за последващо изследване в Националната лаборатория по заразни болести в София.

Разследването на експертите от БАБХ отхвърли предположението, че заразата е дошла от закупено животно от Македония. Най-вероятно бруцелозата е пренесена чрез незаконна търговия от съседна Гърция. Лекарите се позовават на показания, дадени от работник в една от фермите, в които е открита заразата. Преди време той е работел при фермери в Гърция. Всяка есен в южната ни съседка се продават бракувани животни на много ниски цени, между 20-25 евро. Това осигурявало възможност за разцвет на незаконния внос и търговия с животни, които било невъзможно да бъдат проследени. Вторият тревожно подценен факт според разследващите лекари е наличие на болни от бруцелоза хора още от края на 2014 г., на които обаче не е била поставена вярна диагноза.

От началото на епидемията от бруцелоза са заболели 40 човека, като 37 от тях са от община Рила. 240 животни са умъртвени чрез евтаназия до този момент. От 23 септември ще започне повторното изследване на всички възприемчиви към опасното заболяване животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com