Биволь: Държавата ни репресира с тайни разработки

22332
Биволь: Държавата ни репресира с тайни разработки

Има съд, има форми, чрез които може открито да се реагира, когато има съмнения, че това, което журналистите пишем, не е истината. Но у нас не се търсят такива методи, не се търсят такива средства, а се търсят средствата и методите на репресивната държавна машина и службите за сигурност. Нещо, което е много характерно и беше много характерно за репресивния комунистически режим пред 89–та година. Това каза в интервю за БГНЕС журналистът от сайта "Биволъ" Асен Йорданов, срещу когото, заедно с колегата му Атанас Чобанов, е образувана преписка със знаковото кодово име "Будали".

"Ако се окаже истина тази зловеща информация, че специалните служби на България и съдебните институции работят срещу журналисти само заради правото да пишат, говорят и публикуват истината такава, каквато е, това просто би било фатално за имиджа на цялата ни държава", категоричен бе Йорданов.

Научихме всъщност от изявления в медиите, че е има такава разработка спрямо нас в ДАНС, сега се оказва, че със случая е запозната и ВКП, поясни журналистът. Няма никакво основание за завеждане на някаква разработка срещу нас, не сме контрабандисти, не сме злоупотребявали с обществени средства, нито сме крали, нито сме убивали, нито сме отвличали, добави той.

"След като Бойко Борисов направи изявление, че на всеки журналист може да заведе дело за разработка, най-авторитетната световна институция, която следи за демократичните процеси и свободата на словото – "Репортери без граници" - остро осъди това изявление на министър-председателя и каза, че то е абсолютно недопустимо за ръководител на държава-членка на ЕС", припомни Йорданов.

При всички случаи разработката срещу журналисти и то проведена по таен начин от службите за сигурност, каквато е ДАНС, с ресурса на ДАНС, означава репресия срещу свободата на словото, категоричен бе журналистът. Ако някой се чувства засегнат и примерно набеден в материалите, които са публикувани в "Биволъ" – има законни, открити, реални начини в демократичното и гражданско общество нещата да бъдат решени, добави той.

Преди 89-та година съм бил обект на разработка, бил съм жертва на разработка от тогавашната ДС и се оказва, че 20 и повече години след т. нар. промени отново съм обект на разработка на секретните служби, сподели Йорданов. "В които между другото са почти същите хора, които са били тогава. Тоест те се контролират от почти същите сили – може да се каже, защото един от обектите на нашите разследвания е главният секретар на ДАНС Младен Георгиев, което означава, че тук има и личен момент може би да бъдем подложени а разработка", подозира журналистът.

Вече след като стана ясно, че този сценарий е бил задвижен аз мога само да гадая докъде може да стигнем и какво може да се случи с нас, каза още Йорданов. "Щом е искано и прокурорско решение по случая това може да означава всичко. Това може да означава, че може би са искали арест, може би са искали обиски, може би са искали някакви други, по-остри действия срещу нас. В една репресивна държава, в която мафията държи държавната власт, всичко можем да очакваме", добави журналистът.

Йорданов изрази и своите подозрения, че всички колеги, които са пряко или косвено свързани с неговата работа и тази на Атанас Чобанов, са също обект на тази разработка. Това означава един римейк на делото "Галерия", това означава, че премиерът Борисов си е изпълнил заканата да образува дела на журналисти, при която се възмутиха и самите журналисти и правозащитни организации от чужбина, каза другият засегнат - Атанас Чобанов.

Според него ако са били приложени СРС -та срещу тях, то по тази преписка са "протекли" изключително много хора - журналисти, източници, политици от България и от чужбина. "И скандалът ще с разрасне като снежна топка на склон и се надявам, че ще има лавина, която ще помете ченгетата в ДАНС и техните кукловоди, които са образували тази преписка. Това е все едно да третираш хората, които си вършат работата да събират и да предават информация на обществото в обществен интерес – журналистите - да ги третираш като престъпници, защото на управляващия Буда – на ченгето и мутрата Борисов сме му накривили капата, най – общо казано", каза още журналистът.

"Надявам се, че прокуратурата ще има смелостта да разсекрети всичко и че от ДАНС ще бъдат уволнени и ще им бъдат заведени дела за злоупотреба с власт поне на няколко души от висшето ръководство начело с Младен Георгиев – Малкия Маджо, който все още не е уволнен – той си седи там като главен секретар втория човек в ДАНС", продължи Чобанов.

"Не знам, не чух, не видях, не разбрах" - властта в България

В Германия един анонимен сигнал може да събори и най-перспективния политик. В България дори документ с подпис и печат не може да помръд...

Оттук нататък ще предприемем всякакви действия, чрез питания към европейските институции, ще се обърнем и към съда, защото това е нарушаване на правото на неприкосновеност на кореспонденцията, на личния живот, посочи Чобанов. "Ще предприемем абсолютно всички правни действия, за да бъде разсекретено това дело, да се види какви безобразия са правили и да си защитим името и честа и да получим компенсации за това, че са били следени и нашите близки и хората, с които сме общували", заяви журналистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com