Борисов: Скарах се на държавите, които само искат от Германия

7085
Борисов: Скарах се на държавите, които само искат от Германия

Премиерът Бойко Борисов се похвали, че е дръпнал едно "конско" на държавите, които само искали пари от Германия, а в същото време не си привеждали бюджетите и дефицитите в съответствие с Маастрихтските критерии.

Признанието си родният министър-председател поднесе гордо пред журналисти в Букурещ. Борисов е в Румъния във връзка с провеждащия се там 21-и конгрес на Европейската Народна Партия.

Референ-дум-дум

Ще прощавате, ама първата народна поговорка, която ми идва наум, след като идеята за национален референдум тръгна по медии и паланки,...

"Призовавам бившите социалистически страни, които наскоро влязоха в Европейския съюз: нека да станем като скандинавските страни. България го доказа, че може с 1,2 % дефицит, извадени от процедурите за свръхдефицит заедно с Германия от ЕК, спазвайки Маастрихтските критерии. Тогава ще събудим уважението на останалите държави, на големите донори. Ако ние се поставим на мястото на германците - непрекъснато да ни искат пари, няма да ни бъде много приятно", заяви Борисов.

Той не пропусна да засегне и темата "опозиция".

"Станишев иска да избяга от референдума, ползвайки противоконституционен текст. Затова, за да не може да избяга, ние сме му предложили текст, който абсолютно покрива въпроса, който те са задали – дали сме за строителството на нова ядрена централа", заяви премиерът.

Според Борисов целта на БСП е противоконституционен текст, който президентът да внесе в Конституционния съд, а той да го върне и по този начин да не се проведе референдум. "Въпросът го формулирам още веднъж: Съгласни ли сте да бъде построена нова ядрена централа? Всички знаят, че това е "Белене", вие, медиите, всеки ден ще го тръбите. Няма да има човек, който да си мисли, че това не е площадка "Белене", а е някъде на друго място. Референдум се провежда, чуваме народа и се взима решение. В дебатите нека да кажат – откъде ще вземат пари, тези 20 и кусур милиарда откъде ще дойдат, каква държавна гаранция ще дадем – това са вече детайли", подчерта Борисов.

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com