Трите часа на премиера изтекоха

8591
Трите часа на премиера изтекоха

Трите часа, за които премиерът Бойко Борисов гарантира чудото пожарът на Витоша да бъде потушен изминаха. Очаквано свръхестественото не се случи и огнената стихия все още не е напълно овладяна.

Доброволци и пожарникари цял ден се бореха с бедствието с ограничени ресурси и екипировка.

Силно притеснителна е липсата на капацитет за гасене на горски пожари в труднодостъпни местности.

Не работи кризисният компютърен център, който би могъл за кратко време да изготви професионални и обективни планове за действие, съобразени с местните теренни дадености, инфраструктура, метеорологични условия.

Липсват специализирани екипи за действие в трудни терени със съответната техника, екипировка и обучение, включително защитна екипировка. 

На този фон продължават "празните" обещания на правителството за скорошното потушаване на пожара, както и нежеланието да бъде приета чужда помощ под формата на специализирани самолети. Силно съмнение будят и разказите на доброволците за тоталната дезорганизация, което повдига подозрения за нежелание за справяне с бедствието.

Едновременно с това пожарът на Витоша показа, че има голям брой хора, които са будно гражданско общество сред местните хора, сред жителите на София, готови да се притекат на помощ в подобни ситуации, включително с участие в Координационния щаб.

Гражданско общество, което в този момент следва да бъде мотивирано и привлечено трайно в помощ на гората, а не обратното.

Еколози: Медиите лъжат! На Витоша е страшно и става все по-зле

Положението с огнената стихия е много страшно, съобщи на пресконференция адвокат Свилен Овчаров по повод пожара на Витоша. Той поясни, ...

Остава опасността пожарът в "Бистришко бранище" да напусне района на мъртвата гора и младата растителност, където той все още е овладяем, и да стигне до жива възрастна иглолистна гора над Бистрица, където ще стане трудно овладяема стихия.

Вместо по-координирани действия пък за утре Цветан Цветанов е решил да качи със специализирана техника в окото на стихията екип журналисти, за да докаже, че се вършело работа. Гневът на всички доброволци идва оправдано от факта, че техниката ще бъде използвана за лъскане на имидж на празника на МВР, а не за борба с пожара.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com