Каракачанов: На сайта на МВнР има теми за Мианмар, но не и за Македония

17410
Каракачанов: На сайта на МВнР има теми за Мианмар, но не и за Македония

Ако пуснем Македония в Европейския съюз, тя ще стане три пъти по-брутална и нахална. Ние ясно трябва да кажем – в ЕС се влиза срещу условия. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на експертно изслушване на тема: „Накъде върви Република Македония ?”, предаде „Фокус”.

Според Каракачанов са безсмислени форумите и говоренето по темата, ако българският политически елит не формулира няколко прости неща. „Трябва да си отговорим на въпроса имаме ли интерес Македония да бъде обезбългарена, албанизирана и сърбизирана. Имаме ли интерес след 40 години на нашата граница съсед да ни бъде албанското население?”, каза Каракачанов. Той смята, че като държава трябва да формулираме политика, която да защити онези хора, които въпреки всички предателства са запазили българското си чувство.

„Истината е, че дори албанците имат много ясна стратегия, не си правят илюзии и говорят много ясно за един народ, една държава – Велика Албания. Това е тяхната цел, а каква е нашата цел? Евроинтеграция. Кого в Македония го грее това с евроинтеграцията? Ние сме ги оставили да ги мачкат, а им говорим, че като станат част от ЕС, ще живеят добре. Ние, ако пуснем Македония в ЕС, тя ще стане три пъти по-брутална и нахална. Ние ясно трябва да кажем – в ЕС се влиза срещу условия. Ние също изпълнихме една камара несправедливи условия”, коментира лидерът на ВМРО. По думите му светът знае за спора между Гърция и Македония. „Това е измислен спор, но гърците се вълнуват от бъдещи македонски претенции. Ние, които сме потърпевши от истинските проблеми на македонската политика, мяукаме. Резултатът го виждаме”, коментира Каракачанов.

В Македония: "Губещият" Борисов се провали

Изказванията на българския премиер Бойко Борисов за Македония след решението за отнемането на родителските права на Спаска Митрова са ц...

По думите му Евгени Кирилов, Станимир Илчев и Андрей Ковачев са тримата български евродепутати, които са активни по темата Македония. „Може би в Македония изглежда, че това е българската държавна политика. За съжаление не е. Това е патриотизъм от страна на тези трима евродепутати, които провеждат една българска политика въпреки българското външно министерство, въпреки безразличието на всички български външни министерства през последните 23 години”, отбеляза Каракачанов.

„Ако отворите сайта на външно министерство, ще видите темите за Мианмар, Сирия и какви ли не други глупости, които най-малко ни интересуват, но няма да видите проблема с нито един българин, който е смачкан в Македония. Ние си правим конференции и си говорим празни приказки”, коментира той. „Колкото и пъти да отида в Македония, местното българско население ми казва – „На вас ви е лесно да сте българи в София, идвате, отивате си и нас тука ни смачкват. Дойдохте 1912 г. и си заминахте, дойдохте 1915 г. и си заминахте, дойдохте 1941 г. и си заминахте, сега идваш ти и ни говориш за българщината. Ние знаем какви сме, само че ти утре си тръгваш, а какво става с нас”, каза още Красимир Каракачанов.

Евродепутатът Ивайло Калфин заяви, че България има интерес от пълноценни и добри отношения със своята съседка Македония. Калфин разкритикува правителството и по-специално премиера и външния министър, че в последните години от тяхна страна не е дошла нито една инициатива за добро сътрудничество, за добросъседство и за подобряване на отношенията между двете страни. „Вместо това се занимаваме с индивидуални случаи, които макар и да сами по себе си безобразни, все пак не могат да заместят липсата на цялостна политика към Македония”, каза Калфин. Той добави, че Скопие има много недостатъци и проблеми и че България като по-развит съсед и член на ЕС, би трябвало да ги посочва и да помага на Македония да се справя с тях.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com