"София Прайд": Шествието на националисти може да бъде забранено

6033
"София Прайд": Шествието на националисти може да бъде забранено

Законът за събранията, митингите и манифестациите (чл. 12, ал. 2) изрично казва, че кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че застрашават обществения ред в съответното населено място и нарушават правата и свободите на другите граждани.

Това се казва в Отворено писмо на Организационния комитет на "София Прайд" 2012 - Български хелзинкски комитет, Младежка ЛГБТ организация "Действие" и Ресурсен център "Билитис" до кмета на София Йорданка Фандъкова и службите по сигурността на столицата. Поводът е публикувана информация за провеждане на националистически протест на 30 юни, събота, денят, в който ще се проведе мирното шествие "София Прайд".

"В този смисъл твърдения, че националистическото шествие не може да бъде забранено, или преместено в друг ден, тъй като то е на уведомителен режим, и че може само да се препоръча промяна на маршрута, не отговарят на истината", заявяват организаторите. "Шествието "София Прайд" се организира вече за пета поредна година и ежегодно националистически и крайно - десни формации използват събитието за предизвикване на директен сблъсък, в това число и с органите на МВР. Напомняме, че именно след протест, организиран от Българския национален съюз, през 2008 г. се стигна до атака на мирното шествие и хвърляне на коктейли "Молотов" към участниците в него.

Напомняме също, че миналата година петима участника в "София прайд" бяха брутално нападнати след края на шествието. Основателно е организаторите на "София Прайд", органите на МВР и Вие, като Кмет на Столицата, да виждат и в този националистически протест поредният опит за директна конфронтация и нарушаване на общественият ред. Факт е, че националистическото шествие, озаглавено "Стига чужд диктат – не желаем гей парад!", е предвидено за 11 ч. на 30 юни, а сборният му пункт е до НДК, тоест часът и маршрутите на двете събития не съвпадат.

В същото време строежът на сцената за концерта на "София Прайд" започва още в 10 ч. на същия ден. Вярваме, че има опасност от посегателства върху сценичните съоръжения и изграждащите ги работници, а няколкото часа между двете шествия ще позволят на националистите, вече организирани, да се разпределят по групи и да нападат (предполагаеми) участници в събитието.

Както и миналата година, Общината е длъжна да забрани този протест на националисти да бъде проведен в същия ден, тъй като застрашава сигурността на участниците в "София Прайд" и обществения ред в София като цяло. Общината е длъжна да забрани такъв агресивен протест, който е преднамерено насочен срещу мирното шествие на "София Прайд", в което хора отстояват основни свои граждански права и свободи.

На шествието ежегодно присъстват, освен множеството мъже и жени в активна възраст, още родители с деца и хора от третата възраст. Освен стотиците граждани, на шествието ще бъдат и много посланици (така например на САЩ, на Великобритания), десетки представители на дипломатически мисии в София, членове на Европейския парламент, членове на Бундестага, и представители на международни правозащитни организации. Общината няма право, за да рискува сигурността на всички тези хора.

Ето защо ние, долуподписаните организации, категорично настояваме всякакво шествие на националисти и/или сходни формации, предвидено за 30 юни в София, да бъде забранено и отложено за следващ ден", заявяват организаторите на "София Прайд".

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com