Подписката за референдум против Турция в ЕС стигна до омбудсмана

6775
Подписката за референдум против Турция в ЕС стигна до омбудсмана

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и Данчо Хаджиев, съпредседател на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), внесоха искане за спешна среща с омбудсмана Константин Пенчев. Поводът е продължаващият противозаконен отказ на Народното събрание да разгледа по същество въпроса за произвеждане на национален референдум с въпрос „Против ли сте членството на Турция в ЕС”, предаде КРОСС.

Писмото е подписано от Каракачанов и от Валери Симеонов, като членове на инициативния комитет, провел подписката. Те се обръщат към Константин Пенчев от името на 322 532 български граждани, които са се подписали, и искат Пенчев да сезира Конституционния съд за умишленото бездействие на Народното събрание. В противен случай от ВМРО и НФСБ ще потърсят съдебна отговорност от председателката на парламента Цецка Цачева пред европейските съдебни институции.

Изселници в Турция искат обезщетения от България

Изселнически организации се готвят за иск за обезщетения срещу България. Това стана ясно след като изселническата организация „...

Подписите за референдум по турското еврочленство бяха събрани преди две години в рамките на законоустановения срок от 3 месеца, по всички изисквания, посочени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. На 14 април 2010 г. всички необходими документи бяха внесени в деловодството на Народното събрание на Р България.

Подписката бе проверена по надлежния ред, а Комисията по правни въпроси на НС предложи и проект за решение. Според закона това решение трябваше да бъде взето до октомври 2010 г.

Въпреки всичко, до момента председателят на НС Цецка Цачева не го включва в дневния ред, оправдавайки се с липсата на доклади от две парламентарни комисии.

Според ВМРО и съорганизаторите на подписката от телевизия СКАТ е недопустимо председателят на НС на Р България по подобен безпардонен начин, с командно-административни методи, да си позволява да нарушава разпоредби на българското законодателство.

Турция: Нямаме териториални претенции спрямо България

Турция никога не е имала и няма териториални претенции спрямо България и своите съседи. Това е казал турският посланик у нас Н. Пр....

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...