Прокуратурата подхвана сараите на Доган

10465
Прокуратурата подхвана сараите на Доган

След 4 г. проверки прокуратурата най-сетне се задейства за имотите, които се свързват с Ахмед Доган.

Софийската градска прокуратура е започнала разследване на данъчни престъпления, свързани с имотите, за които се твърди, че са на лидера на ДПС Ахмед Доган. Това съобщил говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова пред вестник "Сега". Тя отказала да отговори на въпроса кой точно се разследва за въпросните престъпления - формалните собственици на сараите или самият Доган. Аранудова само обясни, че не може да навлиза в подробности, тъй като има вероятност да навреди на разследването.

Проверката на имотите на Доган започна в средата на 2008 г. Депутатите от комисията за борба срещу корупцията в предишния парламент поискаха да разберат кои са собствениците на т.нар. Боянски сараи, хотела "Каса Домини" в Рибарица, СПА комплекса "Орфей" в Девин, парка "Росенец" до Бургас и Двореца на децата в Дръндар, родното село на Доган.

Народните представители се интересуваха с какви пари са придобити те, дали са плащани редовно данъци и други подробности. Докато шеф на НАП бе Мария Мургина обаче, агенцията на практика отказваше да сътрудничи на парламентарната "Антимафия".

Наследникът й на поста в приходната агенция Красимир Стефанов изпрати две писма до Народното събрание, от които излязоха много любопитни факти. Оказва се, че визираните имоти са купени на съмнително ниски цени, работят на загуба, което обаче не им пречи да получават огромни кредити от определени банки. Повечето от сградите са притежание или са ремонтирани от един и същ обръч фирми, свързани с "Минстрой холдинг", която бе част от "Мултигруп" и се ръководи от бившия вицепрезидент на групировката Николай Вълканов.

Холдингът е замесен и в случая "Цанков камък", тъй като е съсобственик на института по минно дело, от който Доган е получил рекордния хонорар от 1 млн. евро. Междувременно в началото на 2010 г. съсобственикът на "Каза Домини" Арбен Хавальов бе осъден за източване на ДДС. Покрай делото комисията за отнемане на незаконно придобито имущество започна производство за конфискация на хотела.

Впоследствие казусът с имотите на Доган бе даден за проверка на Националната агенция по приходите. След като тази проверка приключи, данните от нея бяха пратени в прокуратурата. Според предварителните изявления от държавното обвинение се интересуваха и от други подробности около имотите, като например в качеството си на какъв Доган ги посещава, след като те не се водят на негово име. В Боянския сарай той живее от години.

Редактор: Георги Иванов

Борисов пред Барозу: Доган сее лъжи, ЕК ги опровергава

Предложението на ЕК за прекратяване на процедурата по свръхдефицит за България е поредната положителна оценка за страната ни. С тези д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com