Трусът от 22 май - феномен в световен мащаб

11980
Трусът от 22 май - феномен в световен мащаб

Механизмът на разкъсване при земетресението от 22 май в Перник с магнитуд от 5,8 по Рихтер бил феноменален в световен мащаб.

Това коментира пред БТА доц. Емил Ботев - ръководител на департамента по "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Плевнелиев за земетресенията: Господ е българин

Графиката на земетресенията, регистрирани през последните 60 години от първото до последното, по-скоро посочва, че Господ е българин. Т...

"Това земно разкъсване е станало много бавно и по една много силно наклонена плоскост. При земетресението максимумът на енергията на излъчване се е изместил към много ниски честоти на трептене - или се е получило такова вълнообразно движение в пространството, което е създало усещането, че земният трус е много далече. Това е благоприятно, защото така не се въздейства срязващо и разрушително на строителните конструкции", коментира сеизмологът.

Именно затова нямаше и големи разрушения на повърхността, в сравнение със земетресението в Стражица от 1986 г., което е било с почти същия магнитуд - 5,7 по Рихтер, обясни доц. Ботев.

Той уточни, че според магнитудната скала земетресението в Перник от 5,8 по Рихтер се води за "умерено земетресение и дори не е силно".

Огнището на земетресението в Перник е много специфично и с това, че досега "не е работило" в исторически план и в него за първи път се регистрира толкова силно земетресение.

За земетресенията и здравето

Земята напоследък започна все по-често да ни напомня, че човекът не й е господар. Най-горещата тема в момента по всички информационни ...

По думите на доц. Ботев в това сеизмично огнище е имало няколкостотин пъти по-слабо земетресение от сегашното.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com