Сърбин поръчал убийството на бизнесмена Божинов

7935
Сърбин поръчал убийството на бизнесмена Божинов

Бизнесменът, чието покушение бе предотвратено тази нощ, се казва Божин Божинов. Името му обяви градският прокурор на София Николай Кокинов.

Фактологията около приготовленията за убийството, разказана от прокуратурата обаче се оказа по-различна от тази, която до момента бе описана от МВР. Така поръчителят на убийството, според разказа на прокуратурата, е със сръбско гражданство. Обвинението все още установява точната му самоличност. Той се казва Битики Хаки, но в него са открити лични документи с различни имена.

Хаки лежал в затвор в България и е осъждан за три различни престъпления – незаконно преминаване на граница, документно престъпление и наркотици. В затвора е лежал заедно с ливанеца Мустафа Мохамед Исмаил, обясни Николай Кокинов. Възползвайки се от това познанство преди 10 дни сърбинът предлага на ливанеца да убие 36-годишен български бизнесмен. Хаки му дава пистолет, обещава му 30 хиляди лева, дава му снимка и описва обичайните маршрути на мишената.

Самият Божинов по-късно научава от разследващите за подготвяното срещу него покушение. Ливанецът привидно се съгласява да извърши поръчката, но веднага отива в МВР и разкрива какво му е било поръчано. Така той станал свидетел на разследващите и няма да му се търси отговорност.

Вчера е задържан поръчителят Битики Хаки и той ще бъде обвинен по две обвинения – приготовления за убийство и за притежание на незаконно оръжие. Оръжието е намерено.

Николай Кокинов не можа да каже дали Хаки е имал забрана за влизане в България. Според информацията, разпространена по-рано днес от МВР, след 2006 година Битики Хаки има 10-годишна забрана за влизане в страната ни.

Разследващите засега гадаят какъв е мотивът за мократа поръчка, но предполагат, че това са неуредени взаимоотношения. Тримата арменци се оказа, че са били задържани случайно в заведението, в което е бил задържан и сърбинът. Единият от задържаните действително е с червена бюлетина за издирване и спрямо него ще бъдат предприети необходимите действия, за да бъде екстрадиран, обясни Николай Кокинов. Градският прокурор обясни, че това е друг случай. Той потвърди информацията, че в съседно на заведението помещение са намерени бидони с течност, за която се предполага, че се използва за направата на синтетични наркотици.

Припомняме, че при операция на ГДБОП, под ръководството на Софийска градска прокуратура на територията на столицата, бяха задържани черногорец и трима арменци. Единият от задържаните арменци е издирван с червена бюлетина за грабеж, незаконно притежаване на оръжие и измами в страната му. Под наблюдението на Софийска градска прокуратура бяха извършени обиски и претърсвания на територията на София и Пернишка област.

Справка показва, че Божинов е едноличен собственик на фирмата „БНБ Консулт”, в чийто предмет на дейност са вписани редица занимания – от строителство до таксиметрови услуги и от търговия със селскостопански стоки до откриване на заведения за обществено хранене. Преди това фирмата същото фирма се е казвала „Мегатрон Инс”.

Предотвратява се тежко престъпление в София

Предотвратява се голямо тежко престъпление, което е трябвало да бъде извършено на територията на София и участниците в него още не са...

„БНБ Консулт” е собственик на „Мегатрон Лизинг”, която се управлява от Деян Величков. Тази фирма се занимава с широк спектър от дейност, включително и с продажба на автомобили на лизинг. Според информация на bTV „Мегатрон Лизинг” е „изповядвала” нетипично строги правила при събирането на задълженията си. Деян Величков е и в Управителния съвет на „Мегатрон Холдинг Груп”.

На името на Божин Божинов е регистрирана и „Финансова къща Мегатрон”, която е имала клонове в София и Правец. Фирмата е с прекратена дейност.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество