Бил Гейтс съветва Плевнелиев

8650
Бил Гейтс съветва Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с Бил Гейтс.

Държавният глава обсъди редица от въпроси с основателя на "Майкрософт", сред които бе и новата фаза на проекта „Глобални библиотеки България”. На среща във фондация „Бил и Мелинда Гейтс” Плевнелиев и Гейтс говориха за възможността още 500 библиотеки да бъдат оборудвани с компютри и интернет.

По програмата до този момент са обхванати 960 библиотеки в 895 малки и средни населени места. 71% от библиотеки са в села. Има данни, че компютърните системи в библиотеките в тези населени места се използват за попълване на документи за кандидатстване по европейските проекти или за търсене на работа.

На срещата е обсъдена идеята да се направи интернет портал на всички библиотеки, които участват в програмата. „Със сигурност ще има втора фаза на проекта, г-н Бил Гейтс разпитваше много подробно, беше много ентусиазиран, проектът е изключително успешен в България, с много висока оценка и от централата на фондацията и от нас”, отбеляза президентът.

Много беше важно да чуем съветът на Бил Гейтс, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии. Да се фокусира върху образованието, защото през 21-и век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание, допълни Плевнелиев.

По думите на президента Бил Гейтс знае отлично колко интелигентни са българите.

„Много е важно да бъде организиран този потенциал на България и да сме държава, която има какво да каже в индустриите, свързани с информационните и комуникационни технологии и човешкото знание в областта на новите източници на енергия, което също така коментирахме много подробно. Той е впечатлен, че България работи по своята дългосрочна стратегия - 2020, пожелава ни успех и е хубаво, че я правим по един публичен и прозрачен начин и че наистина акцентираме върху иновациите и върху индустрията с добавена стойност”, каза още държавният глава.

Плевнелиев в САЩ

От 15 до 21 май президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Съединените щати за участие в Срещата на най-високо равнище...

БАН като един държавен център за изследователска дейност с над 6000 учени може да бъде полезен за глобалната дейност на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, изтъкна още президентът.

На срещата във фондация „Бил и Мелинда Гейтс” е договорено нейни представители да посетят България и да се запознаят на място с опита, който страната ни има в разработването на ваксини и лекарства. „България е обучавала десетки хиляди студенти от държавите от Африка и Близкия Изток и България би могла да възстанови позиции не само като център на обучение, но и като център, който да предоставя услуги в глобалната дейност на фондацията в подкрепа на Африка и Близкия изток”, каза Плевнелиев.

На въпрос дали е поканил Бил Гейтс в България държавният глава отговори, че не е и се обоснова така: „Той беше толкова благоразположен и добронамерен, че не исках да преиграваме. Той е толкова добре запознат с проекта „Глобални библиотеки” в България, той е толкова добре запознат с перспективите пред европейските държави, че имайки добрата комуникация между нашите екипи и неговите, със сигурност ще намерим добрия начин той да дойде. Той е от тези глобални лидери, които ще дойдат, когато има смисъл да дойдат.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com