Ж.п. гарите ни стават европейски

16807
Ж.п. гарите ни стават европейски

До края на следващата година големите ж.п. гари ще заприличат на мюнхенската. Това стана ясно от подробности по оперативна програма "Транспорт", обявена от областния управител на Пазарджик д-р Дончо Баксанов, предаде Стандарт Нюз.

По програмата ще бъдат основно реконструирани софийската и варненската ж.п. гари.
По време на изнесеното заседание на правителството в Пазарджик проблемът бил поставен остро и министър Ивайло Московски удържал на думата си. Така и важната ж.п. гара в Пазарджик, която се нуждае от крещящ ремонт, е включена в проекта, а ремонтните дейности са за около 1,4 милиона лева. С тях се предвижда цялостно преустройство и саниране на сградата. В едната си част ще са помещенията на НКЖИ, а в другата помещенията за обществени нужди.

На гарата, досущ като мюнхенската, ще има нова отоплителна инсталация с два газови котела, вентилация, както и ремонт на кухнята, ресторанта и тоалетните. До края на тази година ще бъде сключен договор с избрания изпълнител. Паралелно с европеизирането на гарите започват и мащабния ремонт на ж.п. линиите.

Вече стана ясно, че след реконструкцията между София и Пловдив пътническите влакове ще се движат с 160 км/ч. По-модерните, с 200 км/ч, а товарните със 120 км/ч. Предвижда се и ремонт на подлезите, надлезите, както и стрелките и контактната система.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com