"Ди Прессе" раздуха скандал с потънали 1 млн. евро при кабинета "Станишев"

20532
"Ди Прессе" раздуха скандал с потънали 1 млн. евро при кабинета "Станишев"
Съмнения за подкупване на австрийски политици с пари от София

Много се размириса около българската връзка в скандала с лобиста Петер Хохегер. Има съмнения, че с пари от София той е подкупвал австрийски политици. И в България обаче не всичко е чисто около тази поръчка, предаде Дойче веле.

През 2008 година австрийският лобист Петер Хохегер е бил нает от правителството на премиера Сергей Станишев да проведе рекламна кампания на България в ЕС. Целта - да се повиши имиджът на страната в чужбина. Услугата е била оценена на сумата от 1 милион евро, които са му били преведени от България.

Каква е ролята на Щрасер?


От тях 100 хиляди евро обаче са "кацнали" в личната банкова сметка на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер - под формата на изплатен хонорар. В документите по договора със София обаче никъде не фигурира името на министъра. А от редовните доклади, изпращани от Хохегер на българското правителство, никъде не личи Щрасер да има някаква заслуга в изпълнението на проекта, което да обясни и хонорара му, пише по темата вестник "Ди Пресе", цитиран от Дойче веле.

В интервю за в. "Капитал" бившият български премиер Станишев казва, че нито познава Щрасер, нито се е срещал с него, а най-малкото има представа каква роля е изпълнявал той в поръчката от София.

Пред разследващите органи в Австрия обаче бившият вътрешен министър казва: "Хохегер имаше един чуждестранен клиент, който имаше някакъв проблем. Аз му помогнах за решаването на проблема".

В какво по-точно се изразява тази негова помощ и кой е чуждият клиент - това Щрасер не е пожелал да уточни.

Шуробаджанащина в действие

Австрийският в. "Ди Пресе" разполага с доказателства и за други нарушения по договора със София. Така например като български подизпълнител е била наета фирмата на приятелката на тогавашния български премиер Моника Янова (с която той в момента живее и имат дъщеря -бел.ред.), еднолична собственичка на агенция "Актив груп". През нейната фирма е преминавала цялата логистика и рекламните прояви по договора с Хохегер.

Името на Янова се появява и в друга сходна ситуация: през 2006 година правителството на Станишев също възлага на Хохегер да работи за подобряване имиджа на българската икономика. И отново като подизпълнител е наета фирмата на приятелката на Станишев, без да е проведен конкурс за възлагане на обществена поръчка.

Това законово изискване е било заобиколено с помощта на един евтин трик - като възложител на поръчката не фигурира българското министерство на икономиката, а фирма, подчинена на министерството. Тя, от своя страна, избира за подизпълнител фирмата на приятелката на премиера Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com