Лекарственият тероризъм: Плащаме по-скъпо, за да изнасят по-евтино?!

13720
Лекарственият тероризъм: Плащаме по-скъпо, за да изнасят по-евтино?!
Дъмпинговата политика Огнян Донев обясни с желанието си да се наложи на външните пазари за сметка на вътрешния

Болните в България плащат по-скъпо за лекарствата на "Софарма", за да може компанията да си позволи три пъти по-ниска цена за същия медикамент в съседна Турция

Изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев призна пред ТV7, че продава евтини лекарства в Сърбия и Турция за сметка на медикаментите в аптеките у нас. Дъмпинговата политика фармацевтичният бос обясни с желанието си да се наложи на външните пазари за сметка на вътрешния.

Фармацевтичната война

Фармацевтичната война доведе до уволнението на двама здравни шефове. Скандалът, започнал с бонусите в здравната каса и прераснал в обв...

Директорът на "Софарма" Огнян Донев не даде разумен отговор защо българските граждани трябва да плащат по-скъпи лекарства от сърбите и турците например, които купуват същите продукти на "Софарма", но на двойно и тройно по-ниски цени. Открихме Огнян Донев на коктейл в сградата-небостъргач, където се помещава фармацевтичния гигант "Софарма".

От думите на Донев става ясно, че болните в България плащат по-скъпо за лекарствата на "Софарма", за да може компанията да си позволи три пъти по-ниска цена за същия медикамент в съседна Турция. Донев призна, че "Софарма" е монополист в доставките на лекарства за болниците.

Разследването откри, че освен в Турция и Сърбия, "Софарма" продава евтини лекарства и в Украйна. Например, лекарство за мъжка потентност в Украйна се купува за около 32 лв., докато българските мъже трябва да платят близо 35 лв. Въпреки че продуктът се произвежда у нас и пазарната логика изисква експортната му цена да е по-висока заради разходите за превоз и митни сборове.

TV7 разкрива още, че ампули за лечение на неврологични заболявания, които в Украйна се продават на цена от 11 лв. 34 ст., а в България същите струват 21 лв. и 40 ст., или цената на произведеното тук лекарство е два пъти по-висока от тази, на която се внася в Украйна. В същото време цените на вносните лекарства, чийто дистрибутор е "Софарма трейдинг", са нараснали с между 100 и 200%, показа проверката ни.

Борисов махна заместник-министъра на здравеопазването

Със своя заповед министър-председателят Бойко Борисов освободи от поста заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова. Решен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com