X
 
 
 
 
X

Найденов: Целта на атаката е моята скромна особа

4868 0
photo of Найденов: Целта на атаката е моята скромна особа
  • Принтирай страницата
  • T T

Министърът вия атака нападение заради Георги Харизанов, той с мярка "подписка"

Не се занимават с бившия председател на Борда на директорите на "Напоителни системи" Георги Харизанов, целта на атаката е моята скромна особа, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найдено.

"Това не е случайна атака. Атаката започна преди известно време, но случайни неща няма. Аз не мога да си обясня как се възстановява нещо от преди 11 години. Това е засягане на огромни финансови интереси. "Напоителни системи" се оказаха на първа линия и денонощно точно служители на това дружество работиха да възстановят дигата край Свиленград. Има определено някаква атака", смята министърът. "Дейността по възстановяване на баланса на хидросъоръженията започна с този борд на директорите и там е закопано кучето, защото когато се възстановят ще се види колко милиони са източени, без да има документи за тях и заради това изчезна цялата документацията на Агенцията по хидромелиорации", допълни той.

"На тях им е ясно, че ако няма политическата воля в мое лице няма да се възстановят белите полета в балансите на хидросъоръженията. Много милиони са изтекли. Единственият начин да бъдат засечени къде са отишли е да се довърши това, което съм възложил на сегашния борд на директорите - да възстановят в пълния обем финансовия баланс на хидросъоръженията. Те целят мен, но аз няма да спра. Срокът това да се случи е средата на годината и наближавайки средата на година много хора ги е страх и когато се види разликата от излезлите пари, които са отишли някъде и ги няма, тогава ще се разбере защо е била атаката", коментира Мирослав Найденов.

Земеделският министър обясни, че е предложил Харизанов да бъде освободен от председателското място, защото със закъснение от повече от месец му е съобщил, че срещу него има повдигнато обвинение. Реално досегашният изпълнителен директор на напоителното дружество още от 13 януари тази година е обвиняем, но за това е уведомил министъра едва вчера. "Той е бил длъжен да ме уведоми за възникналите обстоятелства. В момента, в който разбрах, информирах премиера. Не може с това обвинение той да продължи да бъде член на Борда на директорите на "Напоителни системи".

Аз съм му изключително ядосан, защото той на 13 януари не дойде и не ми каза, че са му повдигнали обвинение. Ако беше дошъл на 13 януари, щях да застана до него в този труден момент. Заради това че мълча месец и половина той си отива днес. Моето вътрешно убеждение е, че той в края на краищата ще излезе невинен, но той сърба попарата на това е сам е надробил заради това, че не ми каза", заяви министърът и обясни, че е посъветвал Харизанов да обжалва постановлението, с което е привлечен като обвиняем пред апелативната прокуратура. "Ако Софийската апелативна прокуратура отмени постановлението на прокурора, който му е повдигнал обвинението, той ще бъде възстановен", категоричен е Найденов. Министърът не е разговарял с прокуратурата за подробности около повдигнатите обвинения. Според него, обаче, правенето на аналогии със случая "Калина Илиева" не е правилно.

Георги Харизанов е обвинен в кражба в особено големи размери, извършена в съучастие с неизвестни засега лица. Обвинението е повдигнато на 14 ноември 2011 година, на 13 януари тази година е връчено на Харизанов. Това каза говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Обвинението има данни затова, че кражбата е извършена от повече от един човек, другите извършители обаче все още не са установени. Кражбата е от 2001 година, в нощта на 9-ти срещу 10-ти май са разбити две каси на фирми "СТОА Монолит". В нея като търговски директор е работил Георги Харизанов. За кражбата имало образувано досъдебно производство, но то е било спряно, тъй като не е установен извършителят.

От местопрестъплението разследващите установили четири отпечатъка, по-късно единият от тях е установен, че съвпада с този на Георги Харизанов. Това е установено едва през 2010 година, тъй като тогава Харизанов се сдобива и с криминална регистрация. Срещу него започва да се води дело за заплаха. По него има обвинителен акт и то се води в Софийски районен съд, а следващото заседание по него е на 13 март 2012 година. Така след тази криминална регистрация е установено съвпадение с един от отпечатъците, снети през 2001 година. Така през октомври месец 2010 година делото за кражба се възобновява. Оттогава са правени експертизи и са разпитани други свидетели. Харизанов е разпитан едва след като е обвинен.

От прокуратурата имат данни, че Харизанов е минал полиграф, но все още нямат информация за резултата от него. В момента Георги Харизанов е с мярка за неотклонение "подписка".

Рейтинг: 5 от 5 - actualno.com
Теми в развитие: Македония | Валежи | Украйна
Всички Мъж Жена
Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментара

Добрата новина Виж ощеПродължи

Тракийското злато от Свещари ще бъде показано пред публика в Лондон. Съкровищата от древността, изровени от земята край Исперих, където преди векове е...
Знаете ли, че

80% от топлината в човешкото тяло се излъчва през главата.

Последно в актуално

Затвори