Test driver Loading
X
 
 
 

Найденов: Целта на атаката е моята скромна особа

5491 0
photo of Найденов: Целта на атаката е моята скромна особа

Още по темата

Министърът вия атака нападение заради Георги Харизанов, той с мярка "подписка"
Не се занимават с бившия председател на Борда на директорите на "Напоителни системи" Георги Харизанов, целта на атаката е моята скромна особа, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найдено.

"Това не е случайна атака. Атаката започна преди известно време, но случайни неща няма. Аз не мога да си обясня как се възстановява нещо от преди 11 години. Това е засягане на огромни финансови интереси. "Напоителни системи" се оказаха на първа линия и денонощно точно служители на това дружество работиха да възстановят дигата край Свиленград. Има определено някаква атака", смята министърът. "Дейността по възстановяване на баланса на хидросъоръженията започна с този борд на директорите и там е закопано кучето, защото когато се възстановят ще се види колко милиони са източени, без да има документи за тях и заради това изчезна цялата документацията на Агенцията по хидромелиорации", допълни той.

"На тях им е ясно, че ако няма политическата воля в мое лице няма да се възстановят белите полета в балансите на хидросъоръженията. Много милиони са изтекли. Единственият начин да бъдат засечени къде са отишли е да се довърши това, което съм възложил на сегашния борд на директорите - да възстановят в пълния обем финансовия баланс на хидросъоръженията. Те целят мен, но аз няма да спра. Срокът това да се случи е средата на годината и наближавайки средата на година много хора ги е страх и когато се види разликата от излезлите пари, които са отишли някъде и ги няма, тогава ще се разбере защо е била атаката", коментира Мирослав Найденов.

Земеделският министър обясни, че е предложил Харизанов да бъде освободен от председателското място, защото със закъснение от повече от месец му е съобщил, че срещу него има повдигнато обвинение. Реално досегашният изпълнителен директор на напоителното дружество още от 13 януари тази година е обвиняем, но за това е уведомил министъра едва вчера. "Той е бил длъжен да ме уведоми за възникналите обстоятелства. В момента, в който разбрах, информирах премиера. Не може с това обвинение той да продължи да бъде член на Борда на директорите на "Напоителни системи".

Аз съм му изключително ядосан, защото той на 13 януари не дойде и не ми каза, че са му повдигнали обвинение. Ако беше дошъл на 13 януари, щях да застана до него в този труден момент. Заради това че мълча месец и половина той си отива днес. Моето вътрешно убеждение е, че той в края на краищата ще излезе невинен, но той сърба попарата на това е сам е надробил заради това, че не ми каза", заяви министърът и обясни, че е посъветвал Харизанов да обжалва постановлението, с което е привлечен като обвиняем пред апелативната прокуратура. "Ако Софийската апелативна прокуратура отмени постановлението на прокурора, който му е повдигнал обвинението, той ще бъде възстановен", категоричен е Найденов. Министърът не е разговарял с прокуратурата за подробности около повдигнатите обвинения. Според него, обаче, правенето на аналогии със случая "Калина Илиева" не е правилно.

Георги Харизанов е обвинен в кражба в особено големи размери, извършена в съучастие с неизвестни засега лица. Обвинението е повдигнато на 14 ноември 2011 година, на 13 януари тази година е връчено на Харизанов. Това каза говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Обвинението има данни затова, че кражбата е извършена от повече от един човек, другите извършители обаче все още не са установени. Кражбата е от 2001 година, в нощта на 9-ти срещу 10-ти май са разбити две каси на фирми "СТОА Монолит". В нея като търговски директор е работил Георги Харизанов. За кражбата имало образувано досъдебно производство, но то е било спряно, тъй като не е установен извършителят.

От местопрестъплението разследващите установили четири отпечатъка, по-късно единият от тях е установен, че съвпада с този на Георги Харизанов. Това е установено едва през 2010 година, тъй като тогава Харизанов се сдобива и с криминална регистрация. Срещу него започва да се води дело за заплаха. По него има обвинителен акт и то се води в Софийски районен съд, а следващото заседание по него е на 13 март 2012 година. Така след тази криминална регистрация е установено съвпадение с един от отпечатъците, снети през 2001 година. Така през октомври месец 2010 година делото за кражба се възобновява. Оттогава са правени експертизи и са разпитани други свидетели. Харизанов е разпитан едва след като е обвинен.

От прокуратурата имат данни, че Харизанов е минал полиграф, но все още нямат информация за резултата от него. В момента Георги Харизанов е с мярка за неотклонение "подписка".

Редактор:

Етикети:

Избрано от actualno.com

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.