ООН: Опасност от разрушителни наводнения в България!

23262
ООН: Опасност от разрушителни наводнения в България!
Температурите се очаква да нараснат между осем и десет градуса по Целзий в идните 10 дни

Части от Централна и Източна Европа, които бяха парализирани от снега, може да бъдат изправени пред нови разрушения и жертви от наводнения при топенето на снеговете в началото на пролетта. Това предупреди Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия.

Температурите в България и Румъния се очаква да нараснат между осем и десет градуса по Целзий в идните 10 дни и това ще доведе до разчупване на ледовете по река Дунав. "Макар хиляди хора да остават в плен на снега в Сърбия и България, има предупредителни признаци, че разрушителни наводнения ще причинят нови човешки жертви и щети на икономиката", заяви в комюнике Маргарет Валстрьом, специален представител на ООН за намаляване на риска от бедствия.

Предоставят над 13 млн. лв. за овладяване на последиците от наводненията

Извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет се проведе днес по разпореж...

Местата без адекватна инфраструктура за управление на наводненията като язовирни стени и диги ще пострадат особено тежко, допълни тя, цитирана от БГНЕС. При последната студена вълна и обилен снеговалеж в части на Европа загинаха над 600 души.

"Сега е време властите в тези страни, Червен кръст, националните власти за намаляване на риска от бедствия и за гражданска защита да направят планове, за да гарантират, че няма да има загуба на човешки животи, когато станат наводненията", заяви Денис МакКлийн, говорител на Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия.

"Но те също така трябва да помислят как това бедствие показа състоянието на публичната инфраструктура в тези страни", допълни той. Европейската комисия създаде Европейска система за предупреждение за опасност от наводнения след преливането на реките Елба и Дунав през 2002 г. Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия съобщи, че предстоящото снеготопене може да постави системата на най-голямо изпитание от създаването й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com