Водната стихия заля България

14445
Водната стихия заля България
Бедствено положение е обявено в общините Харманли, Свиленград, Любимец и Кърджали

На спешния телефон 112 са получени 175 сигнала за наводнения. Бедствено положение е обявено в общините Харманли, Свиленград и Любимец, съобшават от МВР. Най-много са сигналите от Хасково - 55, следват Харманли - 48, Димитровград -25, Свиленград -14, Любимец -11, Кърджали - 6 и по един в Асеновград, Ивайловград, Маджарово и Тополовград.

Осем са жертвите от наводненията в Хасковско, съобщиха от пресцентъра на МВР. Продължават спасителните дейности в община Харманли. Смъртните случаи са вече осем - четирима са загиналите в с. Бисер, двама са били в завлечен от водите автомобил до с.Иваняне и двама - в друга кола, отнесена от водата край с.Бориславци.

Превантивно се източва язовир "Тича"

255 950 000 куб. м е водният обем на яз. „Тича”, съобщи за Радио „Фокус” - Шумен управителят на „Напоител...

Със заповед на кмета Георги Манолов е обявено бедствено положение в община Свиленград, съобщават от Общинската администрация-Свиленград на тяхната интернет страница, предаде БТА.

В резултат на тежката метеорологична обстановка, обилните валежи и преливащи язовири по течението на река Марица, нивото на реката се е повишило с над 3 метра. В сутрешните часове водата е започнала да прелива по крайбрежните улици "Граничар" и "Крайречна" и в кв. Гебран. В общината действа кризисен щаб и са предприети мерки за справяне със ситуацията в града и заплашените села Генералово и Капитан Андреево. Евакуирани са децата от ОДЗ "Зорница", осигурени са автобуси за преместването им в ЦДГ "Слънце". Начално училище "Христо Попмарков" е определено за център за настаняване на бедстващи хора.

В община Сливен от падналия 35 л на квадратен метър дъжд от снощи до обедните часове днес и от снеготопенето има сигнали за наводнени имоти и земеделски земи, съобщиха от общинския пресцентър. По данни на кметовете в селата Бинкос, Крушаре, Гавраилово и Малко Чочовен са наводнени улици, дворове и прилежащи площи. Балканската река Беленска, която се влива в Тунджа, е изхвърлила ледени късове на пътя между селата Бинкос и Струпец. На място има изпратена техника за отстраняването им.

В село Крушаре, разположено на брега на Тунджа, има наводнения от северния канал. В с. Малко Чочовен с техника се почистват дерета за отводняване на прилежащи площи и дворове. Нивото на Тунджа и всички по-малки реки и дерета в региона е повишено значително.

Жители на село Бисер се издирват след наводнението

Жители на харманлийското село Бисер се издирват след наводнението. Това съобщи за „Фокус” кметът на община Харманли Михаил...

От 11.00 часа днес областният управител на Кърджали Иванка Таушанова обяви бедствено положение на територията на областта. Това се налага заради големите количества валежи през последното денонощие, високите нива на реките Върбица и Крумовица, продължаващото преливане на микроязовири, залетите помпени станции за питейна вода и разрушените пътища, въжени мостове и наводнени жилищни и обществени сгради, съобщиха от областната администрация. Целта е да се ангажира цялата налична техника и човешки ресурси за овладяване на тежката обстановка, подпомагане на населението и минимизиране на щетите.

Въвеждат се денонощни дежурства в кризисните щабове по общини. На кметовете е разпоредено да установят наблюдение на микроязоворите и реките, да определят места за извличане на инертни материали при необходимост от укрепване на диги и стени и да осигурят места за временен подслон на нуждаещи се. Населението да се запаси със стоки от първа от необходимост – храна, вода и медикаменти, а болните на хемодиализа при необходимост да се хоспитализират. Заради създалата се ситуация областният управител свиква Кризисния щаб за защита при бедствия.

Има опасност от скъсване на стена на язовир Орешец, общинска собственост - Харманли. Към мястото са насочени екипи от Напоителни системи и ГДПБЗН. Започва контролирано изпускане на язовира, съобщиха от пресцентъра на МВР.

БЧК оказва помощ на евакуирани над 50 човека, които са настанени в помещения на болницата и старчески дом. Предоставени са одеяла, топли напитки и закуски. ГКПП работят в нормален режим. Към 10.30 ч. язовир "Ивайловград" е прелял през десен преливник. Очаква се до 2-3 часа да прелее язовир "Студен кладенец". Планирано е контролирано изпускане на обеми, които ще се влеят в яз. Ивайловград.

В зоната на бедствието са концентрирани 6 БТР и 5 ЗИЛ 131 от състава на Дирекция "Специализирани полицейски сили", водолазни екипи, 16 спасителни екипи с 60 човека и 16 товарни автомобила, полицейски сили за въвеждане на допълнителна организация на движението и охрана на обществения ред. От състава на българската армия са включени 4 мостопоставача и 2 вертолета, както и два спасителни модула.

300 метра участък от главния път Е-80, между село Капитан Андреево и ГКПП – Капитан Андреево, е залят с вода от придошлите води на река Каламица, която е приток на р. Марица, съобщиха от Гранична полиция, предаде БГНЕС. Засега нивото на водата е 20 см, но бързо се покачва. Затова леките автомобили, пътуващи по този маршрут, се пренасочват към ГКПП – Лесово.

МВнР уведоми с нота тази сутрин властите на Гърция и Турция, че язовир "Ивайловград" ще започне да прелива, като по-късно днес се очаква това да се случи и с водите на язовир "Студен кладенец", съобщиха от пресслужбата на министерството.

Количеството на изпусканите води от язовира е 268 куб.м/сек. Съгласно информация предоставена от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), на 06.02.2012 г. в Южна България ще вали дъжд, а при положителните температури снежната покривка под 1500 м надморска височина ще се топи, увеличавайки речния отток. Дъждът ще преминава в сняг и в по-източните райони, вятърът ще се усилва, надминавайки на места 15-20 м/сек.

За валежния период снежната покривка из страната ще нарасне с 20-50 см, а през периода на валежи от дъжд в Родопската област количествата на валежа ще достигат и надминават на места 50-100 л/кв.м. През следващите няколко дни минималните температури ще са твърде ниски, в повечето райони между минус 15 и минус 20 градуса, а на места и по-ниски.

По 325 лв. помощ на пострадалите от наводнението

Екипи от Агенцията за социално подпомагане ще бъдат изпратени спешно в бедстващите райони от община Харманли, съобщиха от пресцентъра н...

МВнР ще уведоми незабавно нашите южни съседи при промяна в състоянието на водите и опасност от наводнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com