"Атака": България да оттегли участието си от ACTA

13805
"Атака": България да оттегли участието си от ACTA
Вносителите са категорични, че недоволството се надига в страната

Лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров и представители на партията: Десислав Чуколов, Павел Шопов и проф. Станислав Станилов са внесли днес съгласно чл. 43 ал. 7 от ПОДНС, следното предложение за включване като точка в седмичната програма на Народното събрание - Проект за решение на търговско споразумение за борбата с фалшифицирането – ACTA. „Уважаема госпожо Председател, на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 78, ал. 1 от ПОДНС внасяме проект за решение относно търговско споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА), подписано на 26.01.2012 г. в Токио – Япония с мотиви към него. Молим проектът за решение да бъде предоставен за разглеждане и приемане съгласно установения ред”, се посочва в съобщението на партията относно търговско споразумение за борба с фалшифицирането – АСТА.

Сред мотивите си от „Атака” посочват, че от българска страна документът е подписан от българския посланик в Япония д-р Любомир Тодоров, съгласно решение на МС на РБ от 16.11.2011 г., съгласно предложение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Решението на МС е взето без каквито и да е дебати и доводи, видно от стенограмата на правителственото заседание, което представлява заплаха за основните конституционни и законови права и свободи на гражданите, за сметка на печалбите на големите корпорации. Решението за споразумението е сключено при пълна липса на прозрачност, без да са изслушани представители на българските потребители, заинтересовани юридически лица, интернет оператори и неправителствени организации. Не са взети предвид и не е проведен дебат какви могат да бъдат позитивите и негативите, както и реакцията сред българските граждани и обществото.

Трайков: Скептичен съм, че АСТА ще промени нещо!

Ако ме питате за личното ми мнение, аз съм скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено пък за България, която винаги е била в предните ...

Вносителите от „Атака” са категорични, че подобно недоволство се надига и у нас. То може да доведе до непредвидими реакции и последици. Инициирани са и подписки против участието на България в АСТА, подчертават още атакистите.

Те са категорични, че поради тази причина, Република България следва да оттегли своето участие от сключеното споразумение, още повече че самото споразумение дава възможност за това – в 180-дневен срок, съгласно клаузите на договора всяка от подписалите страни може да преустанови участието си като страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com