Плевнелиев: Няма да участвам в политически интриги, няма да разделям... няма да преча!

5500
Плевнелиев: Няма да участвам в политически интриги, няма да разделям... няма да преча!
Обещавам да не забравя поетите ангажименти, закани се новият президент

Новоизбраният президент на България Росен Плевнелиев обеща от негово име и от името на вицепрезидента Маргарита Попова, че няма да злоупотребят с доверието, което им бе оказано.

"Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от религия, етнос и политическа принадлежност. Ще отстоявам надпартийността на институцията. Няма да забравя поетите ангажименти и не се страхувам да поемам нови. Ще осигурявам постоянна прозрачност и отчетност на свършеното", заяви Плевнелиев. Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде пример за корумпирана нация

Държавният глава се зарече, че няма да участва в политически интриги, няма да разделя и няма да пречи.

"Уважаеми господа президенти Желев, Стоянов, Първанов, вие работихте за успешния преход на България към България. Вие се стремяхте да утвърдите авторитета на институцията в страната и по света и аз ви благодаря за това", каза президентът Росен Плевнелиев и добави, че за него да си президент на Република България не е въпрос единствено на пост, а на кауза.

"Знам, че за мен ще съдят не по думите, а по делата. Не очаквам всички да ме обичат и да ме харесват, но държа да бъда компетентен и да си свърша добре работата", каза Росен Плевнелиев.

Плевнелиев бе категоричен, че съзнава факта, че поема президентството в трудни времена.

"Най-тежката криза от Втората световна война насам. На изпитание са подложени не само националните икономики, но и обединена Европа. Динамично се променя начинът, по който живеем. Трябва да вземем трудни и отговорни решения. Бъдещето на българския народ зависи от способността на всички. Въпреки макроикономическите успехи, България остава най-бедна страна в Европа. България не е в средата, а в дъното на много европейски класации. Това трябва да се промени. Нужна ни е енергията на всички”, каза Плевнелиев.

По думите му просперираща България е не просто цел, а кауза. През 2012 г. ще изковем новите устройствени закони на службите за сигурност

"Силни сме, само когато сме обединени. Досега предимно кризите са ни обединявали. Време е да се обединим около национална кауза. Правителствата се сменят, но България не може да започва всеки път отначало. Аз имам кауза – България да се превърне в средно богата европейска държава, с развити региони, с конкурентноспособна икономика, в която младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Това трябва да бъде стратегическа цел до 2020 година. Затова въпреки трудностите трябва да работим не за оцеляване, а за растеж", посочи Росен Плевнелиев.

Той се закани да превърне президентството в център на обществения дебат по важните за българите въпроси.

Плевнелиев обеща гражданското общество да бъде в центъра на неговата дейност.

Промени в движението на 22 януари

Въвеждат се промени в центъра на столицата на 22 януари във връзка с встъпването в длъжност на избрания президент на България, съобщих...

"Обществените съвети към президента няма да функционират като кабинет в сянка. Активен, прозрачен диалог и генериране на решения - това е целта на съветите към Президентството", посочи Плевнелиев.

Благодарение на усилията на няколко правителства, България стана символ на фискална дисциплина и ред и единствената държава в ЕС с повишен рейтинг по време на криза. Има стабилност, сега трябва да говорим за растеж и заетост; в основата са инвестиции, износ, потребление, каза още Плевнелиев.

Той за пореден път акцентира, че имаме стабилност.

"Сега трябва да работим за растеж и заетост. Трябва да се борим за всеки лев инвестиции. Трябва да осигурим достъп до финансиране на малките и средните предприятия. Иновациите и образованието са движеща сила. Време е да се научим да печелим от науката и иновацията. Трябва да продължим реформите в българското образование", отбеляза Плевнелиев.

„Ще превърна президентството в център за дебат по важните обществени въпроси. Един президент не се оценява по неговата популярност, а по това какво обществото е постигнало по време на неговия мандат. Президентството ще наблюдава институциите да не подменят важните теми на обществото.

Смяна на караула!

Дойде денят за смяна на караула. Двата мандата на Георги Първанов изтекоха. На мястото на него и Ангел Марин идват новоизбраните пре...

„Няма пряк път към богатството, богатството се изработва. Политиците не създават пари, създава ги икономиката. Това, че имаме нисък дълг и нисък данъци, не означава, че имаме силна икономика”, каза в допълнение Плевнелиев.

Президентът заяви категорично, че ще работи за европейското развитие на България. Ще работя за европейското развитие на България

„Репутацията на България е много важна. Репутацията на икономиката не може да бъде купена. Тя се изгражда с последователни усилия. България трябва да надгражда своето можене. Гордея се, че България е единствената държава в ЕС, която успя да намали външния дълг”, отбеляза в речта си Плевнелиев.

„Моята цел е енергийно ефективна зелена България. Водата е петролът на бъдещето”, каза Плевнелиев.

„Няма богата държава и просперираща икономика, ако няма работещи институции. Електронното правителство не означава да вържем държавата в мрежата, а означава да предоставяме качествена услуга”, каза той.

Заклеха се!

Избраните за президент и вицепрезидент на България Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва в Народното събрание. "Заклевам...

„Просперитетът и благодентствието са в нашите ръце, те са наша отговорност. Няма външен фактор, който да ни освободи от това бреме. Сами ще изковем бъдещето ни. Развити са тези общества, в които гражданите имат доверието един на друг. Успешни са тези нации, които имат кауза и дългосрочна визия. Липсата на стратегическо виждане води до работа на парче, слаби резултати, затъваме в празни приказки, политическо брокерство, оставаме неефективни, следователно бедни. Нека се обединим около националната програма за развитие България 2020”, подчерта Плевнелиев.

Българските граждани трябва да знаят какво получават за всеки лев, похарчен за сигурност, и трябва да знаят от какво се лишават с всеки лев, спестен от сектор сигурност, категоричен е Плевнелиев. Ще отстоявам надпартийността на институцията, няма да забравя поетите ангажименти

"Провеждането на реформи в системата за сигурност е необходимост, но не е самоцел. Всяка промяна трябва да е свързана с нарастване на способностите. Проблемите в сигурността няма да се решават конюнктурно и на парче. През 2012 г. ще изковем новите устройствени закони на службите за сигурност. Трябва институционален баланс, на основата на споделената отговорност. Президентът трябва да има водеща роля при поддържането на такъв баланс, съгласно Конституцията. КСНС трябва да стане реален форум по намиране на важни решения по проблеми за националната сигурност", каза Плевнелиев.

Той заяви още, че не иска българският народ и държава да бъдат асоциирани с престъпност и корупция.

"Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде пример за корумпирана нация. Няма да се примиря с това", каза новоизбраният президент Росен Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com