CNN: Кабинетът "Борисов" пренебрегва волята и здравето на народа си!

18995
CNN: Кабинетът "Борисов" пренебрегва волята и здравето на народа си!
Авторитетната медия обръща сериозно внимание на националния протест срещу добива на шистов газ

Проблемът с добива на шистов газ и набиращият все по-голяма популярност призив за масов протест предизвика вниманието дори на CNN.

Авторитетната медия обръща сериозно внимание на казуса в свой материал. CNN обяснява как "българите ще организират национален протест в няколко града из цялата страна през уикенда. Демонстрациите ще бъдат подкрепени и от голям брой емигранти, пребиваващи в най-големите европейски градове, включително Лондон, Копенхаген, Атина, Париж, Мадрид".

Медията обяснява на своята аудитория, че протестиращите настояват за незабавен мораториум на употребата на хидравлична технология за добив на шистов газ на територията на България. Методът за извличане включва инжектиране на химични съединения при високо подземно налягане, в резултат на което се изпуска газ на повърхността, допълва CNN.

За да подкрепи с доказателства важността на темата медията цитира редицата български учени, които наскоро предупредиха, че страната се нуждае от незабавна забрана на технологията, тъй като рискът от отравяне на водните обекти в Добруджа е огромен.

Поради специфичните географски характеристики на областта – присъствието на значителни количества подземни води в гъсто населени, защитени и важни за туризма райони, хидравличният добив би бил опустошителен. И не на последно място – човешкото здраве и живот ще бъдат застрашени, тъй като технологията е свързана с опасност от радиоактивно замърсяване и замърсяване на въздуха, коментира Си Ен Ен.

Нов протест против шистовия газ

Инициативният комитет "Добрич против шистовия газ" организира за пореден път протестна акция "Пробуждане" и призовава шофьорите от цяла...

Медията не пропуска да посочи и факта, че добивът на шистов газ е забранен или преустановен в голям брой американски щатове и европейски държави.

"Въпреки това, българското правителство продължава да издава лицензи и да пренебрегва волята на собствения си народ. Протести против технологията се провеждат още от лятото на 2011 година, когато обществото се сблъска с нея за първи път. Друг основен проблем на България са медиите, които не дават подробности за ситуацията. Мнозина дори са на мнение, че шистовият газ поставя под въпрос независимостта на страната", завършва коментара си CNN.

Материалът предизвика огромен интерес сред граждани по целия свят. Само във форума на CNN за няколко часа имаше над 400 коментара.

Темата и материала на може да проследите тук!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com