Турция потърка доволно ръце, че осъдихме Възродителния процес

13151
Турция потърка доволно ръце, че осъдихме Възродителния процес
Днешните вестници отделят широко място за приетата декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани

Турция потърка доволно ръце и не скри задоволството си от факта, че вчера българският парламент осъди Възродителния процес.

Народното събрание прие документ, който обявява прогонването на 400 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим и призовава българското правосъдие и главния прокурор да възобновят делото срещу виновниците.

Днешните турски вестници отделят широко място на събитието.

Българският парламент осъди Възродителния процес

Българският парламент осъди Възродителния процес успяха. Днес Народното събрание прие декларацията, внесена от СК, с която осъди кате...

„България призна официално асимилацията”, под това заглавие вестник „Миллийет” посочва, че приетата декларация е много важна, защото е първият документ, с който официално се приема асимилацията против турците.

„Историческо решение от България”, е заглавието на вестник „Сабах”, който цитира думите на Иван Костов: "Нашата справка показа, че практически делото срещу виновниците не е спряно, тече и в момента и се води от Военна прокуратура, но има поставено неизпълнимо условие от съда. Трябва да призовем главния прокурор и съда да направят необходимото, за да се завърши делото”.

„България осъди асимилацията срещу турците”, е заглавието на вестник „Заман” по темата. Изданието пише, че българският парламент е приел вчера декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани. Проектът бе внесен от Иван Костов и група народни представители и бе приет със 112 гласа "за", нула "против" и трима "въздържали се", посочва „Заман”.

Вестник „Хюррийет” съобщава новината под заглавие „Решение от България за осъждане на асимилацията”. Всекидневникът пише, че според документа прогонването на над 360 хил. български граждани от турски произход през 1989 г. е форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com