Вдигат паметник на Гурко за 135 години от Освобождението на София от турско робство

16588
Вдигат паметник на Гурко  за 135 години от Освобождението на София от турско робство

През 2012 г. сме заложили построяването на паметник на генерал Гурко, освободителя на София, в центъра на града. Това каза председателят на Фондация „Героите на България” и Сдружение „Александър Невски” Любомир Коларов, предаде „Фокус”.

По думите на Коларов, за изграждане на паметник на ген. Гурко има договореност между всички представители на общината, така че е въпрос на няколко дни да се вземе окончателно това решение и да започне изграждането.

134 години свободна София

Утре, 4 януари 2012 г., се навършват 134 години от навлизането на руските освободителни войски под предводителството на генерал Гурко...

„Така че 135-ата годишнина от Освобождението на София да я отпразнуваме покрай паметника на Гурко. Гурко е един от военноначалниците в Руско-турската освободителна война, достигнал до най-високото звание генерал-фелдмаршал. Действително си заслужава този паметник, като един голям военноначалник, а и голям поклонник на България”, каза още Коларов.

Предвижда се също – да бъде почетена паметта и на руския художник Верешчагин, чрез поставяне на паметен знак на едноименната улица в столицата. През 2008 г., когато се честваше 130-та годишнина от Освобождението на София, открихме Паметника на опълченците. Сега ще направим паметник на Гурко и на един разкошен руски художник – Верешчагин. В София има достатъчно улици, паметници, барелефи на хора, които достойно са почетени. Да се надяваме, че нашия пример ще го възприемат и други градове в България и ще продължат това благородно дело”, каза Коларов.

„Ако успеем да направим и паметника на вицеконсулите в центъра на София, спасили града от опожаряване, в хубавата градинка пред хотел „Рила”, с това ще завършим”, допълни Любомир Коларов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com