Стачка в "Марица-изток", грози ни режим на тока

9484
Стачка в "Марица-изток", грози ни режим на тока

До края на първия работен ден Националният институт за помирение и арбитраж трябва да се произнесе по законността на обявената ефективна стачка в Мини „Марица-изток”, предаде АСН.

„Ако нашият протест бъде обявен за законен, от 7 януари и трите рудника ще преустановят работа”, обяви в понеделник синдикалният лидер на КТ „Подкрепа” Генчо Генчев. Според него топлоцентралите в комплекса имали запаси от лигнитни въглища за десетина дни. Ако ръководството на мините не удовлетворяло исканията на миньорите, ни очаквало най-страшното – режим на тока в студената зима, тъй като източномаришкият комплекс осигурява над 25 на сто от електроенергията на България.

"Не искаме по-големи заплати, а ръководството да изпълни поетия ангажимент от лятото – да запази досегашното съотношение на общите разходи, в които влизат и осигуровки, и социални плащания, към приходите – на около 38,5 на сто”, поясни Генчев.

Изпълнителният директор Евгени Стойков е оттеглил без обяснение подписа си в споразумението от юли с аргумента, че не можело да бъдат отделени толкова пари. Според синдикатите проблемът идвал от това, че миньорите са изкопали през миналата година близо 6 млн. тона повече от предвиденото и минната компания очаквала над 500 млн. лв.. приходи.

"Искаме си нашето, преизпълнихме плана с 400 души работнически персонал по-малко от щата, и с техника, голяма част от която не бе ремонтирана и работеше на честна дума”, добави нови щрихи към спора с ръководството синдикалният шеф Генчев. Той отхвърли като неоснователни обвиненията, че миньорите взели една шапка пари за Коледа, но пак били недоволни.

Коледните бонуси – над 1300 лв, които са получили всички в дружеството, включително и администрацията, били предвидени още в началото на годината в социалната програма като част от колективния трудов договор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com