Ненчев: От днес България е по-надежден съюзник на НАТО

2188
Ненчев: От днес България е по-надежден съюзник на НАТО
Снимка: БГНЕС

От днес България е по-надежден съюзник на НАТО. С тези думи министърът на отбраната Николай Ненчев започна своето изказване на неформалната среща на министрите на отбраната от Европейския съюз (ЕС) в Амстердам, в присъствието на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Въпреки тежките дебати и трудното осмисляне на целия процес, като министър смятам, че това е важна крачка напред“, заяви още Ненчев, цитиран от Министерството на отбраната.

Подведен ли е Николай Ненчев за "Интендантско обслужване" и от коя страна?

Приблизително преди една година дружеството „Интендантско обслужване” беше в изключително тежко състояние и нямаше почти ни...

Днес Народното събрание одобри с 96 гласа „за“, 34 „против“ и 13 „въздържал се“ на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС), с които се дава възможност българското въздушно пространство да бъде охранявано съвместно със сили и средства на съюзници от НАТО. Според окончателно приетите текстове от Народното събрание в чл. 130, ал. 1 от ЗОВС, охраната на въздушното ни пространство се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.

Съвместните действия ще се извършват при условия и по ред, определени в международен договор, и при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната в случаите на необходимост от предприемане на неотложни действия.

"Като министър на отбраната гарантирам, че българските летци ще имат още по-голяма възможност да усъвършенстват своите способности", каза Ненчев. "Съвместната охрана на въздушното ни пространство с нашите съюзници ще бъде нова форма на доказване на професионалните умения. В голямото семейство на НАТО професионализмът означава сигурност, високи критерии и адекватност на съвременната тежка международна обстановка“, добави министърът на отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com