Ненчев: Не е обсъждано разполагането на 1000 военни на НАТО у нас

2028
Ненчев: Не е обсъждано разполагането на 1000 военни на НАТО у нас
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че не отговарят на истината информациите за предстоящо разполагане у нас на 1000 чужди военни или на разузнавателни самолети-радари на НАТО. Този въпрос не е коментиран днес, нито вчера, уточни той по повод двудневното заседание на военните министри от НАТО в Брюксел.

По неговите думи тепърва ще бъде обсъждано как решенията на алианса за повишено присъствие по източните граници на пакта засягат България. Струва ми се, че имаме доста сериозен потенциал с оглед на ученията, които провеждаме и които са увеличени - имаме постоянно присъствие, свързано с тези учения, които са част от ученията на НАТО, каза Ненчев пред български журналисти.

В НАТО обсъждат план за разполагане на войски в Източна Европа

Американски, британски и германски войници може да бъдат изпратени в балтийските страни и в Източна и Южна Европа с оглед на "бъдещото ...

Министърът допълни в отговор на въпрос, че нашата държава е в състояние да приеме пехотинци, военновъздушни и военноморски части на алианса. Той отбеляза, че в края на миналата седмица Народното събрание разреши съвместна охраната на българското въздушно пространство със съюзническа авиация. Това е съвсем естествен процес, не сме влизали в конкретни разговори, добави министърът по повод заседанието на министрите от НАТО, предаде Дарик.

Няма пряка или непосредствена заплаха за нито една от държавите от НАТО. Средата за сигурност е много влошена и това налага под една или друга форма на превенция да се вземат необходимите мерки за предно разполагане в страните от Източна Европа, поясни министър Ненчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com