Немногобройни, но в цялата страна имаше протести срещу по-високите цени на винетките

4580
Немногобройни, но в цялата страна имаше протести срещу по-високите цени на винетките
Снимка: БГНЕС

С неголямо присъствие, но много на брой протести срещу по-високите цени на винетките се проведоха в цялата страна. Стигна се и до блокиране на ключови кръстовища.

Взимат ни парите за винетки, а не следят какво става с фирмите, които строят пътищата, които се рушат. Това заяви Иван Димитров, председател на движение “Независим обществен контрол”, който участва в протеста срещу новата цена на винетките, който се проведе пред Народното събрание, предаде БГНЕС. 

Предстои национален протест срещу цената на винетките

Шофьори от цялата страна се организират през социалните мрежи в национален протест срещу поскъпването на винетките. В областните градов...

София

Идвам тук като гражданин, няма организатори, защото сме 20 човека за София, каза Димитров. Според него има някой, който саботира протеста. Мъжът се обърна към премиера Бойко Борисов, към министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и към главния прокурор Сотир Цацаров с молба да проверят състоянието на фирмите, които са извършвали строителството на магистралите, защото според информацията, с която Димитров разполага, тези фирми са прехвърляли активите си в нови фирми и са обявявали фалити. По този начин, според него, въпросните компании няма да носят отговорност за построените от тях пътища и магистрали и ремонтите, заради лошото им строителство, ще бъдат за сметка на данъкоплатците, защото Агенция пътна инфраструктура ще отстранява повредите по пътищата за своя сметка при положение, че новият път е в гаранция, поинтересува се протестиращият. 

Димитров посочи също, че независимо дали иска, или не, ще си купи винетка. "Всеки ще си вземе винетка, защото ще иска да си отиде до вилата или поне веднъж-два пъти на почивка. Няма начин да не си вземеш. Това е изнудване, не пожелание, както казва Павлова, защото по другите държави има и пътища, които не се плащат докато тук всичко се плаща”, коментира той. Не можеш с 350-400 лв. заплата да даваш 100 лв. за винетка. Не е нормално.”, допълни той. Според него най-лесният вариант е по подобие на Румъния да има месечни винетки, които като сума са цената на годишната винетка разделена пропорционално на 12 месеца.

В София протестът бе малоброен. Водачите на едва двадесетина автомобила демонстрираха пред сградата на Народното събрание. Една от причините за малобройното участие на столичани в протеста е случилото се в предишни демонстрации, припомниха шофьорите. 

"Миналият път на някои от тези хора са правени актове, когато тръгнахме. Но ние си го направихме шествието", заяви един от хората, цитиран от националното радио. 

Национален протест срещу цените на винетките ще има тази неделя в Благоевград

Нов национален протест срещу новите цени на винетните стикери ще се проведе тази неделя в Благоевград, предаде „Фокус”. Не...

Протестиращите са убедени, че държавата разполага с достатъчно средства за поддръжката на пътната система в страната. Те също така призоваха да се затегне контрола по изразходването на пари за строителство и ремонт на пътища, което също ще даде допълнителни постъпления.  

Протестно автомобилно шествие срещу увеличението на цените на винетките се извърши по магистрала "Струма", предаде "Фокус". Премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Лиляна Павлова обаче не спряха при протестиращите.

Протестиращите очакваха премиерът да спре и той или Павлова да им обяснят за винетките. В 13.47 ч. премина кортежът с премиера, който премина, две минути след него стори същото и Лиляна Павлова, информира БГНЕС.

Добрич

В Добрич за четвърти път излязоха на протест срещу поскъпването на винетките. Автопротестиращите изпратиха писмо до омбудсмана Мая Манолова с конкретни въпроси и молба за намеса в справедливото разрешава на спора между шофьори-данъкоплатци и министър Лиляна Павлова, предаде БНР. 

Протестът за винетките затвори АМ "Тракия", блокираха и АМ "Струма"

Затворена за движение е автомагистрала "Тракия" в посока София, от изхода на града, съобщи Агенция "Фокус". Полицейски патрули спират ...

Стига са се подигравали с нас. Това управление сутрин говори едно, вечер говори друго, заяви един от протестиращите.

Бургас 

Пореден протест се проведе и в Бургас. Стикери с надпис "97 лв. за винетка „Не“ благодаря! - Протест“ бяха залепени на автомобилите , които се включиха в шествието. Както и в предишния протест се образува задръстване на едната лента за движение по АМ „Тракия“. От Асоциацията за защита на малкия и среден бизнес, която организира протеста в Бургас обявиха, че ще атакуват в съда решението на МС за новите винетни стикери, защото според тях е незаконно. 

Въпреки, че решението за поскъпването на цената на винетните стикери влезе в сила на 10 декември, а на 15 декември се очаква да започне разпространението им, недоволни бургазлии се заканват всяка неделя да изразяват протеста си с надути клаксони и автошествие.

Шумен 

България няма да поставя бариери по пътищата, увери Павлова

България няма да поставя бариери по пътищата. Ще следим с джипиес система движението по пътищата и ще бъде въведена електронна винетка....

Десетки автомобили в Шумен се включиха в протеста срещу завишените цени на винетните стикери. С развети национални флагове и надути клаксони, колите преминаха през кв. „Тракия“ по бул. „Симеон Велики“ покрай Томбул джамия и сградата на община Шумен. Колоната продължи бавно по бул. „Славянски“ до кръговото кръстовище на Руски паметник. Там автомобилите спряха в едната лента, като за кратко затрудниха останалите участници в движението. По-голямата част от протестиращите в Шумен бяха млади семейства, дошли с децата си. Те за пореден път заявиха, че не са съгласни с новите цени на винетките и те не отговарят на състоянието на пътищата в страната. 

Казанлък

Над 150 автомобила се включиха в протеста срещу новата цена на винетките, което затрудни движението в Казанлък. 

Протестиращите бяха категорични, че е абсурдно винетката в България да струва повече отколкото в другите европейски държави, където пътищата са в по-добро състояние. Те призоваха да не се купуват новите винетни стикери, тъй като цената е непосилна за гражданите на фона на средната работна заплата в страната.

Сливен

На 15 декември пускат новите винетки

На 15 декември ще бъдат пуснати в продажба новите винетки за 2016 година. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустрой...

Около 70 автомобила и над 100 човека се включиха в протеста срещу високите цени на винетките в Сливен, съобщи един от организаторите на протеста Евгени Веснаков. Автошествието започна от паркинга на хипермаркета до Дамарски мост и в момента пътува към Петолъчката. 

Междувременно от министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че министър Лиляна Павлова ще представи в понеделник новите винетни стикери за 2016 г.

Пловдив и Пазарджик

Над 50 автомобила минаха с надути клаксони по пловдивските улици като част от националния протест срещу новите цени на винетките. 

По-масов беше протестът в Пазарджик, където излязоха над 200 коли и пет пъти обиколиха града. Всяка една от тях на предното си стъкло имаше залепен лист с надпис " Порше" - пряко насочване към изказването на премиера, според когото хората протестирали, но карали „Порше”-та. Основни пътни артерии бяха блокирани в Пазарджик от протеста. Шофьорите и в Пловдив, и в Пазарджик негодуваха не само срещу увеличението на цените на винетките, но и срещу лошото състояние на пътищата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com