Недостъпната среда – основна причина само 10% от българите с увреждания да работят

19636
Недостъпната среда – основна причина само 10% от българите с увреждания да работят
Снимка: БГНЕС

Едва 10 на сто от хората с увреждания у нас са трудово заети в различни сфери на обществения живот. Стряскащите данни бяха обявени на дискусионен форум в столицата на тема „Възможности за трудова заетост за хората с увреждания”.  Той бе част от проекта „Нови възможности за хората с увреждания”.

Макар според проучване, представено на събитието, 67% от работодателите да твърдят, че не са отказвали работа на човек с увреждане, за тези хора продължава да бъде изключително трудно да се реализират професионално. Основната причина за ниската им заетост е недостъпната архитектурна и транспортна среда. Като проблем се отчита и липсата на ефективни насърчителни мерки за наемане на хора с увреждания. Според анкетното проучване, проведено от вестник „Сега” и Българската стопанска камара (БСК) близо 70 на сто от предприятията у нас нямат програма за социална отговорност към хора с увреждания.

Община Бургас финансира 6 клуба за хора с увреждания

Община Бургас отпуска по 3000 лева за 6 клуба за хора с увреждания, като сумата е еднаква за всички, съобщи Фокус. За бургаския с...

„Това е болезнен проблем. Цялото ни общество е длъжник на хората с увреждания. Все пак 42-рото Народно събрание направи изменения в няколко закона – Закона за обществените поръчки, за интеграцията на хора с увреждания, за държавния бюджет – с които и с малко ги подпомогнахме. Това е недостатъчно, но е максимално възможното в момента”, заяви председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова.

Според британския посланик Джонатан Алън, който бе гост на форума, основният проблем е в начина на мислене на хората. „Пътят към равенството е труден и дълъг. За да има прогрес, най-важното е прилагането на законите и отговорните органи да следят за него. Нагласите на обществото към хората с увреждания трябва да се променят. Когато ги виждаме по-често на работното си място, когато видим депутат с увреждания, дори посланик, ще започнем да считаме това за нещо нормално”, заяви Негово превъзходителство.

Проблемът наистина е вътре в самото общество, съгласи се изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски. По думите му нагласите трябва да започнат да се променят още в детската възраст – не децата с увреждания да се отделят от останалите, а всички да учат в едни и същи училища, за да се възпита толерантност.

Трудно е, когато имаш отредена роля на неработещ човек и трябва да се бориш с нея. Аз лично пиша книги, работя с компютри, занимавам се с музика и журналистика. Лично аз чувствам, че съм с увреждане само когато средата ми го напомня”, каза Кристиан Григоров от Етрополе.

Отвориха социален магазин във Варна

В Двореца на културата и спорта отвори врати първият "Социален магазин" във Варна. В магазина се предлагат изделия произведени от ...

Той отправи и запитване към зам.-министъра на труда и социалната политика Светлана Дянкова дали ще се ангажира всяка година да се провеждат поне 3 срещи между властта и хората с увреждания. Тя от своя страна заяви, че не е невъзможно, но вече има 10 обществени съвета, които работят на този принцип.

В рамките на проекта „Нови възможности за хората с увреждания” ще бъде създаден интернет портал, в който хората с увреждания ще могат директно да контактуват с бизнеса. Вече е издаден и наръчник за работодателя със съвети как да наема хора с увреждания. Партньори на проекта са вестник „Сега”, Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт, British Council, БСК.

Според различните данни в България хората с увреждания са между 600 000 и 1 000 000. В ЕС 1 от всеки 6 души е с увреждания. Във всички проучвания се отчита, че хората с увреждания степента на бедност е 70% по-висока от средната главно заради ограничен достъп до заетост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com