Найденова: SMS-скандалът едва ли е единствена причина за промените във ВСС

3732
Найденова: SMS-скандалът едва ли е единствена причина за промените във ВСС
Снимка: БГНЕС

SMS-скандалът и решението за разпечатка на телефонните разговори на членовете на Висшия съдебен съвет е първата асоциация, но едва ли това е единствената причина за смяната на представляващия съвета. Това коментира Соня Найденова, която днес изненадващо бе отстранена от поста. На нейно място бе назначен Димитър Узунов, смятан за близък до премиера Борисов.

Найденова не изключи причина за това да са и дебатите за законодателните промени, свързани с реформата в съдебната система.

Борисов твърди, че няма общо със скандалните промени във ВСС

Нямам общо с промените във Висшия съдебен съвет. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook, след като днес избухна ...

„Това също е възможна хипотеза, аз също размишлявам върху нея, още повече, свързвайки я със създаването, в изпълнение на актуализираната стратегия за съдебна реформа, на съвета за нейното изпълнение. Решението е взето от Министерски съвет миналата сряда и в състава на този съвет се предвижда да влиза като негов постоянен член представляващият ВСС“, каза Найденова пред "Фокус". По думите ѝ във Висшия съдебен съвет са изразени различни мнения по това предложение.

„То е било да се избере друг член на ВСС, който да участва в този съвет. Това също ме навежда на мисълта, че може би фиксирането на представляващия като член в този съвет не е изглеждало удобно на предложителите“, допълни Соня Найденова.

Тя припомни случка от заседание на ВСС преди няколко седмици, на което се е развихрил дебат дали само тя като представляващ съвета трябва да присъства на заседание на Временна комисия за обсъждане на конституционните промени или друг избран от ВСС член. Според Найденова е възможно позициите, които е изразявала, да не са съвпадали с мнозинството във ВСС, който днес внесе предложение за избор на нов представляващ Съвета.

Найденова допълни, че няма да подаде оставка като член на Висшия съдебен съвет и отбеляза, че ще отстоява позицията, която смята, че е правилна. Тя каза още, че не се чувства безсилна от системата, защото може свободно да изказва своето мнение. Според Соня Найденова винаги се изключва възможността за политическа намеса в работата на Висшия съдебен съвет, но не даде категоричен отговор дали е възможно да има такава.

Съюзът на съдиите: ВСС да обясни смяната!

В средствата за масова информация беше оповестено, че с решение от днес е избран нов представляващ ВСС – Димитър Узунов. Решени...

По-рано днес премиерът Бойко Борисов написа в профила си във Facebook, че няма общо със скандалните промени във ВСС и ги смята за провокация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com