Надзорник в КТБ клеветил в платено вестникарско интервю "Протестна мрежа"

4964
Надзорник в КТБ клеветил в платено вестникарско интервю "Протестна мрежа"
Снимка: БГНЕС

Платена публикация се оказва интервю на Любомир Денев, член на Надзорния съвет на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) от март 2014 г. В публикувана във в. "24 часа" статия Денев защитава дейността на вече фалиралата банка и определя като "клеветническа кампания" срещу КТБ сигнала на "Протестна мрежа" за връзка между депутата от ДСП Делян Пеевски, укриващия се в Сърбия собственик на банката Цветан Василев и текущия евродепутат Николай Бареков.

Интервю на надзорника на КТБ е необозначена платена публикация по “договор за рекламно-информационно обслужване”, съобщават от независимото обединение "Протестна мрежа". Това е станало ясно след повторното изискване на Софийски районен съд (СГС) за изясняване на историята на интервюто от 12 март 2014 година, което е предмет на съдебен спор между трима от споменатите в него - Антоанета Цонева, Асен Генов и Николай Стайков от една страна и Любомир Денев, член на надзорния съвет на банката. Искането от СГС е придружено с предупреждение за глоба за главния редактор на вестника Борислав Зюмбюлев.

Списъците на КТБ 2.0: Техническата грешка размести милионите между партиите

Синдиците на КТБ публикуваха поправени списъци на политическите партии, които са имали влогове в изпадналата в несъстоятелност Корпорат...

В отговора на Зюмбюлев до съда се казва: "Интервюто е публикувано на основание рамков договор между Вестникарска група България и КТБ за рекламно-информационно обслужване на дейността на КТБ през 2014 година”.

"В съответствие с договора и в качеството си на член на Надзорния съвет на КТБ, адвокат Любомир Динев пожела публична изява досежно подаден сигнал до Главния прокурор на република България, като предостави информация за нея, публикувана от редакцията като анотация към интервюто", пише в обяснението на Зюмбюлев.

Възложителят одобрява публикацията в нейния окончателен вариант и носи отговорност за нейното съдържание, обяснява главният редактор на изданието, като обяснява, че поради тази причина няма конкретен журналист, който е подписан по интервюто, защото то е "продукт на колективни усилия".

"Дали публикацията е “оформена не по обичайния начин за редакционните текстове” както твърдят от вестника в писмото до СРС оставяме на читателите да преценят сами. Видима е липсата на ясен текст, който да обозначава платения, спонсориран или рекламен характер на публикацията, както е не само добрата медийна практика, но и изрично изискване на етичния кодекс на българските медии", се казва в коментар по случая на "Протестна мрежа.

Съдят БНБ заради забавянето на изплащането на влоговете от КТБ

Срещу Българска народна банка (БНБ) има заведени дела заради забавеното отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) и за ...

От инициативата заявяват, че въпроси към синдиците на КТБ остават с кои медии и на каква стойност са сключени тези годишните рекламни договори. От "Протестна мрежа" заявяват, че синдиците продължават да не дават ясен отговор на въпроса къде са отишли парите на банката, затворена преди повече от година и половина. "Това би дало ясен отговор на въпроса защо малкото задълбочени разследвания за състоянието на банката бяха посрещнати с мълчание от мнозинството от българските медии", коментира още о там.

Тъжбата на трима от “Протестна мрежа” – Антоанета Цонева, Асен Генов и Николай Стайков – срещу надзорника на КТБ за клевета е приключило с оправдаване на Любомир Денев на първа инстанция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com