МВнР потвърди за отказа да дадем въздушен коридор за руски самолети до Сирия

6160
МВнР потвърди за отказа да дадем въздушен коридор за руски самолети до Сирия

Министерство на външните работи (МВнР) на Република България потвърди, че е отказало да издаде разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военни самолети, съобщиха от ведомството.

Забраната се касае за маршрута от Руската федерация до Сирия в периода 1 до 24 септември 2015 година.

Руски сенатор: Отказът на България да ни предостави въздушен коридор е без значение

Отказът на България да предостави въздушен коридор за руските самолети, летящи за Сирия с хуманитарни товари, няма голямо значение, з...

Основанието за този отказ е свързано с некоректно посочена информация в исканията за прелитане над територията на Република България относно целта на полетите и превозвания товар, обясняват от Министерството на външните работи.

По-рано днес руското издание РБК съобщи, че България е отказала да пусне през въздушното си пространство два руски самолета с хуманитарна помощ за Сирия. Вестникът се позовава на източници в Москва, които са заявили, че българските власти са затворили въздушното пространство на страната за руската помощ за сирийския президент Башар Асад, вследствие на което сега маршрутът на самолетите минава през Иран.

По-късно заместник-председалят на Комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси на Русия Владимир Джабаров коментира пред ТАСС, че отказът на България да предостави въздушен коридор за руските самолети, летящи за Сирия с хуманитарни товари, няма голямо значение, защото Русия използва основно други маршрути. Той подчерта, че за Русия няма голямо значение дали ще получи от България или Гърция разрешение за прелитане, защото Москва използва за целта въздушното пространство на Закавказието и Иран.

Излезе също така информацията, че САЩ са поискали от Гърция да затвори небето си за руските полети към Сирия. 

Белият дом: Наблюдаваме отблизо разполагането на руски части в Сирия

От Белия дом заявиха, че внимателно проследяват съобщенията за извършвани в Сирия военни маневри от Русия, предупреждавайки, че тези де...

"По принцип вчерашните изявления свързани с Гърция предизвикаха усмивка, защото всички знаят, че от миналата година руските ВВС заобикалят територията на Украйна, затова полети над Гърция са невъзможни по каквито и да било въпроси. Самолетите, които летят за Близкия изток, летят по маршрута Москва-Закавказие-Турция-Иран. Не е възможно да попаднат там през Гърция“, коментира този въпрос Джабаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество