"Музикаутор": ЕАЗИПА не може да събира пари за авторски права

21309
"Музикаутор": ЕАЗИПА не може да събира пари за авторски права
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА) няма право да събира от търговски обекти и организатори на концерти пари заради авторски и сродни права. Това твърди в свое становище "Музикаутор".

Според организацията приетите от народните предстaвители на 28 февруари 2014 година изменения в Закона за авторското право и сродните му права, които влязоха в сила на 12 март, вече утвърждават това. Промените внесоха законодателна яснота при процедурата за регистрация и пререгистрация на оргазнизациите за колективно управление на права (ОКУП), като ограничиха условията за съществуване на непрозрачни практики и действия на ръба на закона при управлението на авторски и сродни права в музиката.

България може да бъде глобена заради директива за авторски права

С над 800 000 евро може да бъде глобена страната ни, ако не въведе до 27 март Директивата на Европейския съюз за увеличаване на срока...

"Собствениците на търговски обекти и организаторите на концерти трябва да са наясно, че според Закона за авторското право и сродните му права, ЕАЗИПА категорично няма правомощията да управлява авторски и сродни права за публично изпълнение на музикални произведения. Незаконно е ЕАЗИПА да събира възнаграждения от организаторите на концерти, както и от заведения за хранене, барове, хотели, магазини и други търговски обекти за музиката, която звучи в тях. По същия начин няма как радиостанции и телевизии, в чиито програми звучи основно музика от репертоара на "Музикаутор", да уредят правата за ефирно излъчване или предаване по кабел/сателит чрез организацията ЕАЗИПА. Законът вече е пределно ясен по този въпрос. Досега ЕАЗИПА продължаваше да извършва подобна дейност, защото се възползваше от висящата процедура по регистрацията й като ОКУП и обжалваше напълно резонния и мотивиран отказ, получен от министъра на културата.

Санкциите, предвидени от закона, за организация, която упражнява дейност по колективно управление на авторски или сродни на тях права, извън обхвата на издаденото й от министъра на културата удостоверение, са в размер от две хиляди до двадесет хиляди лева. Тези ползватели, които вече имат договор с ЕАЗИПА, трябва да знаят, че не са изрядни от законова гледна точка и също подлежат на санкция.

За да бъдат спокойни, че са уредили законовите си задължения за авторските права на музиката, която използват в обектите си, ползвателите трябва да имат сключен договор с "Музикаутор". Чрез този договор те не само ще спазят закона, но ще имат и пълната сигурност, че възнагражденията ще бъдат коректно изплатени към правоносителите", твърдят от "Музикаутор".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com